Cafe Istanbul - Model

modelModel is een veelbelovende Turkse popgroep met de dynamische zangeres Fatma Turgut als frontvrouw.

De wortels van de groep MODEL stammen uit 2005 toen gitarist Okan Isik, drummer Askin Çolak en bassist Can Temiz de groep 'A due Carmen' vormden. Toen Fatma Turgut zich twee jaar later bij de groep voegde werd de naam veranderd in MODEL.

MODEL scoorde in Turkije met 'Degmesin Ellerimiz' (wat zoveel wil zeggen als 'onze handen mogen elkaar niet meer aanraken’) een absolute tophit in de zomer van 2011. ‘Degmesin Ellerimiz’ was de tweede singel van het door Demir Demirkan geproduceerde album Diger Masallar. In 2012 sleepte de band diverse belangrijke Turkse muziekprijzen in de wacht waaronder ‘beste band’, ‘beste album’ en ‘beste videoclip’ (o.a. PAL FM Music Awards, Kral Müzik Awards 2012, Rotabest Awards 2012, Golden Butterfly Music Awards).

De band heeft een stevige live reputatie en ze zullen tijdens hun optreden in Podium Mozaïek ook zeker laten zien waarom. Aansluitend op het optreden van de band draait DJ Sertan een swingende set in de foyer. Mis het niet!

 U kunt voor bij het concert ook heerlijke meze bestellen: voor 12,50 krijgt u 6 verschillende meze en een glaasje raki.

Voorstelling:

Do 17.04.2014, 20:30 uur

Prijs online/voorverkoop € 20.00, prijs (deur) € 22.00
Meerprijs meze met raki   € 12.50

Nishtiman

Nieuw collectief zet Koerdische muziek op de wereldkaart

nishtiman-foto-lucien-lungZoals je het land Koerdistan nergens op een kaart aantreft, zo vind je in een platenzaak ook geen cd in de categorie ‘Koerdisch’. Nishtiman is een nieuw collectief dat hierin verandering wil brengen. Artistiek leider en internationaal vermaard percussionist Hussein Hajar Zahawi verzamelde samen met de virtuoze kamanche-speler Sohrab Pournazeri een groep musici uit verschillende delen van Koerdistan, van Turkije tot Iran, aangevuld met twee Fransen op respectievelijk Afrikaanse percussie en contrabas. De muziek van Nishtiman gaat dan ook verder dan folklore of nostalgie en combineert uitbundige Koerdische feestmuziek met ragfijne improvisaties en extatische samenzang. Een nieuwe stijl die de Koerden niet alleen onderling, maar ook met de rest van de wereld verbindt.
Dit concert is onderdeel van het Holland Festival.

Datum: 20-06-2014
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Bimhuis, Piet Heinkade 5, Amsterdam 

Koop uw kaarten hier

Kardes Turkuler, Sezen Aksu & Ara Dinkjian

kardes-sezenaksuTurkijes populaire ensemble Kardeş Türküler bestaat 20 jaar. Dit heugelijke feit wordt groots gevierd. Niemand minder dan levende legende Sezen Aksu en meester udspeler Ara Dinkjian zijn samen met de groep op Europese tournee. Deze concerten zijn zowel spectaculair als uniek: Kardeş Türküler met liederen uit alle windstreken van Turkije, Sezen Aksu met haar tot het collectieve Turkse geheugen behorende songs én het onnavolgbaar virtuoze udspel van Ara Dinkjian op één podium.

Datum: Zondag 1 juni 2014
Tijd: 20.15 uur
Locatie: De Doelen, Rotterdam
Prijzen: VIP arrangement: € 99,- | Rang 1: € 59,- | Rang 2: € 49,- | Rang 1: € 39,-
(VIP arrangement inclusief beste zitplaatsen, toegang tot de VIP lounge met live muziek, hapjes buffet en drankjes)
Voorverkoop: Kassa De Doelen | 010 217 17 17 | www.dedoelen.nl

Klik hier voor online kaartverkoop.

Aynur in Paradiso Amsterdam

aynur1smallSmaakmaker vorig Turkey Now! festival weer op podium in Nederland

Zondag 6 april 2014
Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.00 uur
Entree 20,- excl. lidmaatschap (3,50 p.m. / 25,- p.j.)
Meer informatie en kaarten.

Pera Live presenteert op zondag 6 april de Koerdische Aynur in Paradiso. Haar nieuwe album Hevra (Together) kwam op nummer 3 binnen in de World Music Charts Europe en is geproduceerd door Javier Limón, die eerder met Buika, Mariza en Yasmin Levy heeft gewerkt. Met dezelfde Javier Limón en zijn project Mujerres de Agua stond ze al eens op North Sea Jazz en ook met het Nederlands Blazers Ensemble was ze te zien en te horen in Nederland. Tevens is Aynur bekend van de film Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul uit 2005.

Aynur’s Koerdische komaf is terug te horen in haar muziek, ze blijft dichtbij de traditionele Koerdische en Turkse muziek, en geeft er tegelijkertijd een eigentijds geluid aan met akoestische folk instrumenten, elementen uit de wereldmuziek en een hint van jazz en flamenco.

Het nieuwe album is hier online te beluisteren.

Mehmet Polat Trio

trio-polatEen spirituele en avontuurlijke ontmoeting tussen drie meesters op hun magische instrumenten: ney, kora en ud. Met hun wortels in oeroude Ottomaanse, Anatolische, Balkan en West-Afrikaanse muziek-tradities verwelkomt het trio je met haar muzikale authenticiteit en gastvrijheid. De originele composities zijn gekruid met gedurfde improvisaties en worden gespeeld in de stijl van kamermuziek.

Sinan Arat (Turkey) Ney
Zoumana Diarra (Mali) Kora 
Mehmet Polat (Turkey) Ud 

12 April 2014 - Grounds Rotterdam
1-15 Mei - Turkije tournee

Tribute to Behsat Üvez

behsatuvez-womex-kleinHet is net een jaar geleden dat Behsat Üvez overleden is. We missen zijn warmte, muzikaliteit en enthousiasme nog elke dag.

Behsat had altijd de droom om een keer de muziek van Baraná in grote orkestbezetting uitgevoerd te krijgen. 

Dat plan hebben we opgepakt door in 2014 éénmalig een achttienkoppig orkest te vormen, bestaande uit: Ernst Reijseger, Monique Lansdorp, Mehmet Uludag, Sanem Kalfa, Akos Laki, Stanislav Mitrovic, Kees Adolfsen, Cengiz Baytemür, Meinrad Kneer, Sebastian Demydczuk, Bert Lochs, Bart Lelivelt, Jeff Sopacua, Erman Dirikcan, George Dumitriu, Henk Spies, Paul Weiling en ondergetekende.

Dit bijzondere orkest zal vier keer optreden:
- 3 april Oosterpoort Groningen
- 9 april Bimhuis Amsterdam
- 12 april Rasa Utrecht (tweede dag Baraná Festival)
- 13 april LantarenVenster Rotterdam

Baraná Wereldjazz Festival

barana festival
Op vrijdag 11 en zaterdag 12 april 2014 gaat het tweede Baraná Wereldjazz Festival van start in RASA, Utrecht! 
De eerste Franse gastmusici hebben deze week al voet op Nederlandse bodem gezet en maken zich gereed voor de concerten op vrijdag 11 april tijdens de themadag Far Out France! 
Verder is vorige week het Baraná Orkest - Tribute to Behsat Üvez in première gegaan in De Oosterpoort, Groningen. Afgelopen woensdag trad het orkest op in het Bimhuis om warm te spelen voor de festivaloptredens op zaterdag 12 april tijdens de themadag Tribute to Behsat Üvez

Holly Moors van Moors Magazine was erbij in Groningen en schreef daarover het volgende: 

“Het Baraná Orchestra is een absolute topband met allemaal geweldige en virtuoze muzikanten, die met overduidelijk veel plezier samen zaten te spelen, en die elkaar ook wat gunden - dit was een band die ook duidelijk bereid was als band te spelen, waarbij de ego's even aan de kapstok gingen. Er waren stille, zachte passages ingeruimd, er was ruimte voor improvisatie, en dat maakte het allemaal spannend en soms adembenemend mooi.” 

Wist u trouwens dat de tickets voor het Baraná Wereldjazz Festival in de voorverkoop goedkoper zijn? Bestel uw tickets dus gauw via www.rasa.nl

En mocht u er tijdens het Baraná Wereldjazz Festival onverhoopt niet bij kunnen zijn, maar wilt u wel graag het Baraná Orkest zien optreden, dan kan dat nog op: 
Zo 13 apr: LantarenVenster, Rotterdam (20.30 uur)

HAYDE! Balkan muziekfeest

Poster-Hayde2014-NLVoor het derde jaar op rij organiseren Muziekvereniging Roman Amsterdam en Stichting Antre het Balkanmuziekfeest Hayde! Met ook dit jaar een veelbelovende line up: Roman Oro, Roman Junior en Klezmagic vullen het programma voor de pauze in met een afwisselend repertoire aan melancholieke, vrolijke en vooral feestelijke nummers.

In de pauze zijn er hapjes - gemaakt door de muzikanten! - en is er muziek van Klezmagic Junior. Het tweede deel wordt geopend met een speciaal gastoptreden van de Turkse zangeres Pinar Dönmez en haar band waarna het Roman Ensemble het feest afsluit.

Entrée: 5 euro (geen pauzedrankje)
Kinderen onder de 7 jaar gratis toegang.

Zondag 08 jun. '14 - 15:00 uur - Blauwe zaal
Meervaart, Meer en Vaart 300, Amsterdam

Bach in Perzië - NBE met Kayhan Kalhor

NBE-met-Kayhan-KalhorDe ontmoeting van het NBE met de befaamde Iraanse kemenche speler Kayhan Kalhor zou wel eens een hoogtepunt kunnen worden in de lange reeks van roemruchte NBE-concerten met musici uit andere muziekwerelden. Kayhan Kalhor bedwelmt en betovert met de diepe sonore klank van zijn kemenche, die een beetje lijkt op onze cello. Het NBE combineert de oeroude melodieën uit het vroegere Perzië meteen maar met het beste dat de Westerse klassieke muziek te bieden heeft: de Goldbergvariaties van Bach. De Iraans-Nederlandse componist Reza Namavar schrijft daarnaast speciaal voor het NBE zes nieuwe variaties op het welbekende thema van Bach.
De fantastische Kayhan Kalhor werd in mei 2006 door Kulsan gebracht in een project en tour: 'Turkse en Iraanse muziek ontmoeten elkaar in Mesopotamie'. Een prachtige gelegenheid hem weer aan het werk te zien.

Speeldata
02 okt Amsterdam, Podium Mozaiek
05 okt Enschede, Grote Kerk
08 okt Arnhem, Musis Sacrum
09 okt Groningen, Grand Theatre
10 okt Haarlem, Philharmonie
11 okt Wageningen, Junushoff
12 okt Amsterdam, Paradiso(matinee) UITVERKOCHT
12 okt Tilburg, Theaters Tilburg

Taksim Trio in Bimhuis

Woensdag 1 oktober speelde het Taksim Trio in het Bimhuis
Uw Kulsan medewerker filmde met zijn telefoon een stukje optreden, hier het nummer Biçare