Lâle Lombok: tussen molen en moskee

lalelombok flyer digiHeb je altijd al eens je koffiedik willen laten lezen of een Turkse film/muziekquiz willen meemaken? Dat kan op Lâle Lombok.

Dit culturele evenement vindt op zondag 16 september van 13.00 tot 18.00 uur plaats in de Utrechtse wijk Lombok op het erf van Houtzaagmolen De Ster. Lâle Lombok vertaalt 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije naar een vrolijk lokaal evenement met o.a. stand-up comedy, een DJ-duo, een talkshow en Turkse hapjes en drankjes.

Sizde gelin: Kom ook!

U wordt verwelkomd door DJ Chet (bekend van de Vrije Vloer) en DJ Gerard (bekend van de Easy Aloha’s) met o.a. westerse covers van 70'er jaren muziek uit Turkije. Lâle Lombok biedt vervolgens optredens van stand-up comedy met Soula Notos en Mustafa Donmez en een talkshow met bijzondere Turkse Utrechters met o.a. Gulnaz Aslan, Bulent Isik Aysel Kücükdemir, en Güner Güven. Fun-X DJ Serkan Soytekin verzorgt daarna een heuse film- en muziekquiz, waarin twee teams met elkaar de strijd aangaan. Het programma wordt om 17.00 uur afgesloten door de Turks-Nederlandse muziekgroep Baraná. Het programma wordt gepresenteerd door Soula Notos.

Tussen de onderdelen door  kun je toekomst laten bekijken in je koffiedik. Volgens deze eeuwenoude Turkse traditie bevindt zich daarin informatie over de persoon die de koffie heeft gedronken. Tijdens Lâle Lombok is het twee keer mogelijk om  een speciale wijkwandeling met ‘Lombokoloog’ Peter Hagenaar te maken naar de ULU Moskee (inschrijven bij de Kosmo-stand). Voor lekkere Turkse hapjes en thee kunnen de bezoekers terecht bij het kraampje van Bakkerij Delight. Bij de Bintang Bar in de molen zijn ijsjes, spekkoek, taart en drinken verkrijgbaar.

Lâle betekent tulp in het Turks. De tulp is afkomstig uit Turkije en in Nederland gecultiveerd. Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool. Dit jaar wordt in zowel Nederland als Turkije herdacht dat Cornelis Haga in 1612 de eerste Nederlandse ambassadeur in Constantinopel (het huidige Istanbul) werd. De wijk Lombok kent veel Turkse connecties. Er wonen en werken veel Turkse Utrechters en op de Kop van Lombok wordt de nieuwe Turkse ULU Moskee gebouwd.

Lâle Lombok’a hoşgeldiniz: Van harte welkom op Lâle Lombok.

Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook