Turkse Agenda - Muziek, Film, Theater - Kulsan

Baraná Wereldjazz Festival dag 1: Far Out France

Baraná Wereldjazz Festival dag 1: Far Out France

11 april 2014 18:45

(Opslaan naar agenda)

RASA Muziek & Dans, Utrecht

18.45 - 19.15 Flutes Modales
Jean-Luc Thomas en Mark Alban Lotz

Hoofdprogramma
19.30 – 20.20 Dièse3
Pierre Droual (viool), Etienne Cabaret (basklarinet), Antoine Lahay (elektrische gitaar) en speciale gast Jean-Marie Nivaigne (drums).

Dièse3 staat voor een frisse, oorspronkelijke kijk op de traditionele Bretonse muziek, waarbij men naast het gebruik van moderne instrumenten ook compositorisch buiten de gebaande paden de expressie opzoekt. Opvallend is het bezwerende minimalistische en ritmische karakter van hun composities en bewerkingen, waarin stevige gitaarpartijen niet ontbreken. Dièse3 biedt ingenieuze klankpatronen die als zwaluwen in de lucht ineens een onverwachte kant op kunnen draaien. Hun benadering levert moeilijk te categoriseren, maar emotioneel intense muziek op, een unieke klankwereld die je uit alledaagse beslommeringen weet te halen.

20.50 – 21.40 Clastrier & Kamperman
Valentin Clastrier (elektro-akoestische draailier)
Steven Kamperman (altklarinet, sopraansax)
Draailierspeler Valentin Clastrier is een fenomeen, voortdurend op zoek naar manieren om de klankrijkdom van dit toch al bijzondere instrument uit te breiden. Zo heeft hij de afgelopen jaren de draailier met andere muzikale invalshoeken, met elektronische bewerkingen en zelfs met nieuwe instrumenttoevoegingen op een hoger plan gebracht. Daarbij gaat het hem altijd om de expressie: de oerschreeuw – Clastrier begon als flamencogitarist – is bij hem nooit ver weg. Valentin Clastrier en klarinettist Steven Kamperman speelden voor het eerst met elkaar in het veelgeprezen Baraná-project ‘Modes et Maqams’. Dat bleek het begin van een langdurige persoonlijke en muzikale vriendschap. Clastrier won dit jaar met zijn solo-album de prestigieuze Franse ‘Prix de l’Académie Charles Cros’.

22.10 – 23.10 Le pont du Scorff: Claude Barthélemy & l’Occidentale de fanfare
Gitarist en ud (luit) speler Claude Barthélemy leidde van 1989 tot 1991 het Franse Orchestre National de Jazz. Wegens succes werd hij bij hoge uitzondering opnieuw gevraagd en leidde het orkest van 2002 tot 2005. Wiskundig, poëtisch, eclectisch en met invloeden variërend van Jimi Hendrix tot Béla Bartók is het werk van Barthélemy van een duizelingwekkende creativiteit en diversiteit. Een alleskunner en dus de ideale kompaan voor l’Occidentale de fanfare. Dit veelzijdig ‘impro blaasorkest’ bespeelt aloude instrumenten zoals de cornemuse (Franse doedelzak) en bombarde (dubbelrietinstrument) zonder een moment te herinneren aan stoffige folklore. Deze samenwerking, die al enige jaren in de lucht hing, kon gelukkig voor dit festival worden gerealiseerd. Inventieve, gekantelde traditie die aloude denkbeelden met groot gemak uit het hoofd zal blazen – geheel in de geest van dit festival.

Route naar de zaal

RASA Muziek & Dans

Pauwstraat 13A, 3512 TG Utrecht, Nederland

Turkse agenda in je mailbox

Turkse agenda toevoegingen kunnen we automatisch mailen. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook