Turkse Agenda - Muziek, Film, Theater - Kulsan

Ensemble Sarband: Sheherazade in Europe

Ensemble Sarband: Sheherazade in Europe

25 maart 2012 15:00

(Opslaan naar agenda)

De Nieuwe Regentes, Den Haag

19de-eeuwse liefdesliederen en muziek uit Oost en West

Sultan Abdülaziz, een van de laatste Ottomaanse sultans, componeerde prachtige muziek in een stijl die Europees aandoet. Tegelijk waren in het Westen componisten als Franz Liszt, Maurice Ravel en Ernest Chausson zeer geïnspireerd door de oriëntaalse muziek. Dit concert van Sarband brengt die twee werelden samen. Een prachtprogramma met muziek van ruim honderd jaar geleden uit Oost en West, met natuurlijk Ravels onweerstaanbare Sheherazade.
Het internationale Ensemble Sarband, onder de bevlogen leiding van Vladimir Ivanoff, is expert in het samenbrengen van klassieke westerse en oosterse muziek. Sarband speelt muziek uit de tijd dat Ottomaanse heersers hun hofcomponisten vroegen om westers klinkende muziek te maken. Cross-over is van alle tijden. Je hoort sopraanzang, piano, ney (Turkse fluit) en de kanun (citer) maar ook cello en de kemence, de oriëntaalse variant van de viool.

De naam Sarband betekent zoiets als ‘geïmproviseerde verbinding tussen twee composities’. Onder leiding van Vladimir Ivanoff komen in Sarband geregeld muzikanten uit landen als Bulgarije, Turkije, Libanon, Irak, Zweden, China, Groot-Brittannië, Japan, Italië en Duitsland bij elkaar. Elke muzikant brengt zijn eigen muziektraditie met zich mee, zijn eigen geschiedenis en persoonlijke creativiteit. Zo ontstaat een gelijkwaardige dialoog tussen verschillende culturen. Deze dialoog wordt ook gezocht in samenwerking met andere ensembles, zoals The King’s Singers, Concerto Köln en zelfs de Berliner Philharmoniker. Sarband heeft ruim twintig cd’s opgenomen en was te gast op verschillende internationale festivals.

Route naar de zaal

De Nieuwe Regentes

Weimarstraat 63, 2562 GR Den Haag, Nederland

Turkse agenda in je mailbox

Turkse agenda toevoegingen kunnen we automatisch mailen. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook