Tekst Hanyo van Oosterom  | Foto's Wijnand Schouten

Afgelopen zondagmiddag gaf Mehmet Polat met zijn een trio een bijzonder concert in Grounds Rotterdam. Omdat ZINESTERS per abuis niet aanwezig kon zijn, kregen we toch (bij hoge uitzondering) een recensie rechtstreeks van de vloer. Fluisterstil en geboeid luisterde een publiek van fijnproevers naar de Oriëntaalse soundscapes van deze Turkse muziek maestro, want zo mag Polat wel genoemd worden. Hij geldt inmiddels als een van de beste ‘Ud’ spelers in Europa.

alt
Dit eeuwenoude snaarinstrument, een soort fretloze voorloper van de luit, leent zich uitstekend voor intieme en magische muziek. Polat heeft er zelf nog twee bassnaren aan toegevoegd, waardoor hij ook in staat is diepte in zijn geluid te brengen.

‘Muziek uit het hart en de ziel’, zoals hij het zelf omschrijft.

Behalve een begenadigd instrumentalist is Mehmet Polat ook een opvallende componist, die eeuwenoude tradities uit het Midden-Oosten combineert met geïmproviseerde jazz, Afrikaanse elementen, grenzen verkent en verlegt en moeiteloos ook hethier en nuin zijn crossovers verwerkt.

Polat speelde op internationale podia en festivals, ontving lovende kritieken voor zijn albums, maar wacht in Nederland nog steeds op erkenning van het grote publiek. In Nederland werkte hij o.a. met Arifa, het Metropole Orkest, geluidskunstenaar Michel Banabila en trompettist Eric Vloeimans.

Het nieuwe album Next Spring dat eind 2014 uitkwam is het debuutalbum van zijn trio met Sinan Arat (Ney fluit) en Zoumana Diarra (Kora). ‘It is music that gently demands deep listening, and inspires introspection and the unveiling of new insights’, schrijft New Yorks online magazine Doobeedoobeedoo. En dat is precies wat er gebeurde in Grounds.

Het was magisch van het begin tot het einde. Zoumana Diarra, die wegens ziekte niet aanwezig kon zijn, werd uitstekend vervangen door Albert Distelbrink op de Kora. Hoogtepunt was het nummer You Are Not Alone, dat Polat schreef voor alle vluchtelingen in de wereld.

‘Maar het is natuurlijk ook voor jullie’, zei hij tegen Grounds, dat zich graag liet meevoeren op zijn vliegend tapijt. Dat hij na afloop iedereen in het publiek persoonlijk ging bedanken zegt veel. Mehmet Polat is bescheiden, betrokken, maar vooral meesterlijk goed.

alt