Turkse Agenda - Muziek, Film, Theater - Kulsan

Mustafa Özkent & Belçika Orkestrası

Mustafa Özkent & Belçika Orkestrası

22 november 2015 18:30

(Opslaan naar agenda)

TivoliVredenburg, Utrecht

Le Guess Who? festival in Utrecht brengt Mustafa Özkent die voor het eerst in 40 jaar zijn vergeten meesterwerk Gençlik Ile Elele uitvoert. Gençlik Ile Elele, wat letterlijk betekent "Hand in hand met de jeugd" is een uniek document waarin de verschillen tussen de Westerse en traditionle invloedsferen op een manier wordt weergegeven die gehoord moet worden om te kunnen geloven.

Özkent begon zijn carrière als muzikant in 1960, in Ankara, bij de Turkse popgroep Teenagers. De naam was heel toepasselijk, vermits geen enkel lid ouder was dan 19 jaar. Later richtte hij zijn eigen groep op, de Mustafa Özkent Orkestrası en maakte hij naast enkele singles toen ook de LP Gençlik Ile Elele. Hij is een getalenteerd gitarist die erom bekend staat en stond het ontwerp van zijn instrumenten te veranderen om ongewone klanken te kunnen creëeren. 

Özkent verdiende de reputatie van een begaafd buitenbeentje en in het begin van de jaren 70 werd hij niet alleen gevraagd als sessie speler, arrangeur en producent, maar studeerde hij in Brussel ook samen met Barış Manco. Hij maakte tientallen Turkse albums die psychedelische en pop/rock melodieën samenvoegde met R&B grooves aen  jazz-beïnvloedde improvisaties. Vanaf dat moment bleef Mustafa’s werk evolueren, en hij beïnvloedde de Turkse popmuziek meer dan hij ooit had durven dromen. Een instrumentaal album zoals Gençlik Ile Elele was hier in die tijd vrij onbereikbaar. Maar in 2006, kwam er dankzij de platenverzamelaars Finders Keepers Records een heruitgave van Özkent’s meesterwerk.  En voor EUROPALIA TURKEY, krijgt het album een nieuw leven op het podium in samenwerking met een dynamische Belgische groep, speciaal samengesteld voor deze gelegenheid.

Musici
Mustafa Özkent - componist, gitaar
Sofiane Remadna - bas
Yannick Dupont - drum
Jean-Philippe de Gheest - drum
Axel Gilain - gitaar
David Picard - keyboard, orgel
Guillaume Codutti - conga, percussie
Tadzio Baudoux - percussie

Le Guess Who? werkt met dag-tickets. Voor hetzelfde geld kunt u dus ook eerder deze dag naar Okay Temiz en La Fanfare du BelgistanFestival    |    TivoliVredenburg


Route naar de zaal

TivoliVredenburg

Vredenburgkade, 3511 Utrecht, Nederland

Turkse agenda in je mailbox

Turkse agenda toevoegingen kunnen we automatisch mailen. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook