Turkse Agenda - Muziek, Film, Theater - Kulsan

Nieuw Ensemble: Turkey Tomorrow - Premieres

Nieuw Ensemble: Turkey Tomorrow - Premieres

17 mei 2012 20:15

(Opslaan naar agenda)

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Het Nieuw Ensemble organiseerde een unieke competitie voor Turkse componisten en presenteert de resultaten in het Turkey Now! Festival 2012. Componisten met de Turkse nationaliteit werden uitgenodigd een werk te schrijven voor het Nieuw Ensemble. De jury selecteerde vijf heel verschillende stukken, die in aanwezigheid van de componisten in première worden gebracht. Na succesvolle competities voor Chinese en Braziliaanse componisten laat het Nieuw Ensemble horen dat ook in Turkije nieuwe muziek springlevend is.

Voorafgaand aan het concert om 19.30 uur: een optreden van saz-speler Onur Devrim Demir en ney-speler Michalis Cholevas, vertoning van de film Crossing the Bridge over het rijke muziekleven in Istanbul en gratis baklava.

De vijf winnende werken
De pas twintigjarige Mithatcan Öcal studeert in Istanbul en is een bijzonder talent. Met Ungüjin schreef hij een pakkende hommage aan de Griekse meester Iannis Xenakis. Öcals compositie is contrastrijk en dynamisch, op het explosieve af.

Emil Tan Erten (1990) studeert aan het Conservatorium van Amsterdam. In het fantasievolle en vitale Happy-Go-Lucky-Strike verwerkt hij invloeden uit de jazz en rock.

Yigit Kolat (1984) won de eerste prijs van het belangrijkste compositieconcours in Turkije. Zijn nieuwe werk Tülbend is een kleurrijke ode aan de tulp, die Turkije en Nederland delen als nationaal symbool. Het is een sfeervolle compositie met een solo-rol voor de ney (oosterse rietfluit).

Autodidact Korhan Dogan (1983) streeft in zijn muziek naar oprechtheid en eenvoud. In Cakircali Efe portretteert hij een lokale held. Verschillende episodes uit diens leven passeren de revue in een helder en opzwepend stuk.

Mehmet Ali Uzunselvi is een student van de befaamde Duitse componist Wolfgang Rihm. Voor het subtiele Babel Grupettos vond hij inspiratie in oosterse muziek. Met grensverleggende speeltechnieken creëert hij magische nieuwe klanken.

Route naar de zaal

Muziekgebouw aan 't IJ

Piet Heinkade 1, 1019 BR Amsterdam, Nederland

Turkse agenda in je mailbox

Turkse agenda toevoegingen kunnen we automatisch mailen. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook