Turkse Agenda - Muziek, Film, Theater - Kulsan

Oratorium Yunus Emre + Concerto for Baglama

Oratorium Yunus Emre + Concerto for Baglama

13 mei 2012 14:15

(Opslaan naar agenda)

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Op het programma staan het Oratorium van Ahmet Adnan Saygun en het Concerto for Baglama. Het Oratorium van Saygun is geïnspireerd op poëzie van Yunus Emre. Het Concerto for Baglama is een fraaie cross-over tussen traditionele Turks en muziek en Westerse muziekstijlen.

Het Hoofdstadkoor brengt Sayguns oratorium en Arif Saq speelt zijn eigen concerto. Beide composities worden begeleid door het Promenade Orkest.        

Het oratorium van Ahmet Adnan Saygun
Het oratorium bezingt het leven van de 13e eeuwse filosoof Yunus Emre. In Nederland is Emre vrijwel onbekend, maar in Turkije is hij een ware grootheid. In 2002 zong het Hoofdstadkoor dit werk met vier solisten van de Turkse Staatsopera uit Ankara. De uitvoering in 2012 is een reprise vanwege de viering van 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije.  

Ahmet Adnan Saygun (1907- 1991) behoort tot de eerste generatie grote Turkse componisten die in het Westen werden opgeleid. De succesvolle Saygun componeerde onder meer vijf symfonieën, vier opera’s en twee oratoria. Yunus Emre is zijn magnum opus. De tekst van dit oratorium is gebaseerd op de poëzie van Yunus Emre.

Concerto for Baglama door Arif Sag Trio & Orkest
Arif Sag is een virtuoze vertolker van traditionele volksmuziek, maar ook een talentvol componist. Dit blijkt uit zijn Concerto for Baglama, de Turkse langhalsluit die ook saz genoemd wordt. In zijn Concerto verenigt Sag de Oosterse klanken van de volksmuziek van Anatolië met Westerse klassieke muziekvormen.

Route naar de zaal

Koninklijk Concertgebouw

Het Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, 1071 LN Amsterdam, Nederland

Turkse agenda in je mailbox

Turkse agenda toevoegingen kunnen we automatisch mailen. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook