Turkse Agenda - Muziek, Film, Theater - Kulsan

Selim Dogru - Van Byzantion tot Istanbul

Selim Dogru - Van Byzantion tot Istanbul

06 juni 2015 21:00

(Opslaan naar agenda)

Podium Mozaiek, Amsterdam

Holland Festival - Ga mee op een muzikale reis door de rijke geschiedenis van deze magische stad aan de Bosporus, onder verschillende namen al meer dan 2500 jaar kruispunt van kunst, handel, religies en talrijke volkeren en culturen.

Verteller Marcel Faber schotelt ons samen met onder meer de beroemde zangeressen Dilek Türkan en Vassiliki Papageorgiou en het reArt Ensemble & Wereldmuziekkoor een multidisciplinair concert voor, waarin componist Selim Dogru nieuw, modern werk van hemzelf verbindt met muziek van klassieke componisten en oud-Griekse, Turkse, Armeense, Joodse en Zigeunermuziek uit de stad. Het concert wordt omlijst met poëzie, teksten van Orhan Pamuk en Geert Mak, foto’s van de wereldberoemde Istanbulse fotograaf Ara Güler en 18e-eeuwse pentekeningen van Antoine Melling.

Selim Dogru

De componist Selim Dogru (1971) groeide op in Istanbul te midden van Turkse, Griekse, Armeense en Joodse buren en culturen. Deze multiculturele rijkdom neemt hij mee in zijn compositiewerken, waarin cross-overs van klassieke en hedendaagse muziek, barok, wereldmuziek, elektronica, draaiorgel en alle mogelijke combinaties daarvan een grote rol spelen. Dogru studeerde piano aan de Marmara Universiteit in zijn geboorteplaats. Aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en vervolgens aan het Rotterdams Conservatorium rondde hij studies klassieke en elektronische compositie af.

Dogru schrijft klassiek-moderne muziekstukken voor bijzondere instrumentaties. Zijn werken zijn in binnen- en buitenland uitgevoerd in allerlei bezettingen, van symfonieorkest tot zigeunerband. Do?ru ontwikkelde een multidisciplinaire werkwijze; de integratie van muziek, poëzie, dans en multimedia resulteerde in de multimediale performance Metamorfose. Sindsdien zette hij deze lijn voort in diverse andere werken, waaronder Medcezir, met het Axyz Ensemble en musici uit Turkije, en Mensen Landschappen, uitgevoerd door Trio To Be Sung. Daarnaast heeft Dogru veel geschreven voor muziektheatervoorstellingen en mime- en dansvoorstellingen. Selim Dogru heeft de organisatie reART collective opgericht waarin zijn multidisciplinaire en multiculturele visie verder wordt ontwikkeld en waarin gezocht wordt naar nieuwe artistieke vormen en verbindingen tussen disciplines, culturen en maatschappelijke ontwikkelingen.

Route naar de zaal

Podium Mozaiek

Bos en Lommerweg 191, 1055 DT Amsterdam, Nederland

Turkse agenda in je mailbox

Turkse agenda toevoegingen kunnen we automatisch mailen. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook