Turkse Agenda - Muziek, Film, Theater - Kulsan

Vreemd Verweven

Vreemd Verweven

17 april 2015 11:00 - 16 augustus 2015 17:00

(Opslaan naar agenda)

Museum TwentseWelle, Enschede

In de fototentoonstelling 'Vreemd Verweven' van Ruud Spaargaren (fotograaf) en Özkan Gölpinar (curator en lid Raad voor Cultuur) wordt getracht middels een galerij indringende portretfoto’s en tientallen objecten de 1’ste generatie Turkse Nederlanders en hun leefomgeving dicht bij elkaar te brengen. Doelstelling van Spaargaren en Gölpinar is de mens op de voorgrond te brengen. Deze soms onzichtbare generatie een puur gezicht te geven.

De komst van de Turkse migranten heeft onmiskenbaar invloed gehad op de steden in Twente. Spaargaren en Gölpinar willen een beeld schetsten van hoe deze ‘buitenlanders’ in de afgelopen 50 jaren ongemerkt verweven zijn geraakt met Nederland. ‘Vreemd verweven’ is een eerbetoon aan de heldinnen van de eerste generatie die huis en haard verliet om hier te gaan werken en een nieuw en vooral ander leven op te bouwen. De foto’s zijn gemaakt in Enschede op een zorgboerderij en een dagactiviteitencentrum. Met name de vrouwen, die voor fotograaf Spaargaren steeds onzichtbaar waren, wil hij met deze expositie in de schijnwerpers zetten. Hun ogen vertellen u genoeg!

De geportretteerde eerste generatie Turkse migranten zijn met hun eigen verwondering, hersenschimmen en verlangens, op zoek naar een plek in het hier en nu. Wat zijn de lasten en lusten van het leven met je hart in een land en met je lichaam in een ander land? We krijgen met deze expositie een inkijkje in hun levens en leren meer over de verwachtingen en dromen waarmee ze naar Nederland kwamen. Opening met film en discussie door Özkan Gölpinar

Op 16 april om 19.30 uur opent Özkan Gölpinar( lid Raad voor Cultuur) de fototentoonstelling. Aansluitend is er een programma van film en discussie. Aan de hand van fragmenten van documentaires gemaakt door Meral Uslu, Güsah Dogan en Gulay Orhan, Turkse vrouwen uit de 2e generatie. Özkan Gölpinar praat met deze filmmakers over hun werk en gaat in op hun visie op Turkije, Nederland, henzelf en hun rol in de wereld. Lees hier meer over deze opening en hoe u hierbij kunt zijn. 

 De foto-expositie is voor publiek te zien van 17 april t/m 16 augustus in museum TwentseWelle in Enschede. Deze foto-expositie maakt onderdeel uit van de activiteiten die georganiseerd worden rondom de expositie 'Kadinlar, Godinnen, Harem, Macht'.
Route naar de zaal

Museum TwentseWelle

Het Rozendaal 11, 7523 Enschede, Nederland

Turkse agenda in je mailbox

Turkse agenda toevoegingen kunnen we automatisch mailen. Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook