Ilda Simonian


2307_9756_2008-07-12_21-18-De zang van Ilda Simonian is geworteld in de eeuwenoude, karakteristieke Armeense muziektraditie.
Ilda Simonian, kind van Armeense ouders en geboren in Turkije, vertolkt met haar ensemble de volksliederen, die diep in het bewustzijn van de Armeniërs geworteld liggen en daarom voor sympathieke herkenning zorgen bij het Armeense deel van het publiek maar ook mensen die met het Armeense volksrepertoire nog onbekend zijn aanspreekt. Daarnaast put zij uit de buitengewoon rijke traditie van de kerkelijke hymnen, die tot de vijfde eeuw van onze jaartelling terugreikt.

Het Armeense hymnarium is in de loop van duizend jaar tot stand gekomen door de toewijding van de beste dichters en componisten die Armenië heeft voortgebracht. De wijze waarop Ilda Simonian aan de Armeense traditie recht doet is indrukwekkend. Vertolkingen van liederen van Komitas (1869-1935), zowel diens bewerkingen van volksliederen als die uit de Armeense liturgie, en van de beroemde dichter-zanger en muzikant Sayat Nova (1712-1795) zijn een uitdaging voor elke professionele muzikant.
Het repertoire kent ook vertolkingen van moderne componisten zoals Melikian en toonzettingen van gedichten van bekende dichters uit de negentiende en twintigste eeuw zoals Bedros Dourian en Silva Gaboudikian, die specifieke eisen stellen aan het talent van de uitvoerder.

De melancholische muziek van Armeniërs is geworteld in de eeuwenoude, karakteristieke muziektraditie, die reikt van middeleeuwse liturgische zang en de traditionele volksmuziek van Oost-Anatolië en de Transkaukasus tot aan de Armeense klassieke muziek. De vaak droevige en soms vrolijke Armeense muziek wordt vertolkt met authentieke instrumenten als kamantja (snaar instrument), tar (langhalsluit), kanoun, oud, doudouk (blaasinstrument), en Armeense percussie “dhol” en met een melancholische zangstem. De Armeense ziel is sterk vertegenwoordigd in de verfijnde, eeuwenoude Achough liedkunst (troubadourachtige liederen), in de muziek voor feestdagen en volksfeesten, maar ook in de Charagans (wisselgezangen) die per religieuze feestdagen verschillen.
De rijkdom van deze muzikale erfenis brengen zangeres Ilda Simonian en haar ensemble in haar optredens ten gehore.

Muzikanten:

Zang: Ilda Simonian
Doudouk: Raphalella Danksagmuller
Kanoun: Bassem Kouri
Gitaar: Ludmil Krumaov
Dhol: Baykal Dogan
Piano: Jorrit van der Ham

Link:

http://www.simonian.nl/
Ilda Simonian op MySpace
Facebook-pagina

 

Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook