Tombaz Ensemble

Tombaz

Tombaz is in 1998 opgericht door het echtpaar Emirhan Tuğa en Meral Ari-Tuğa. Hun fascinatie voor de Argentijnse tango(dans) maakte hen nieuwsgierig naar de Turkse tango. Door te luisteren naar oude opnamen werden zij steeds gemotiveerder en stelde zij een repertoire samen dat zowel in Nederland als in Turkije enthousiast werd ontvangen. Het ensemble speelt nu naast tango's ook kanto's, operettenummers en andere liedjes.

Tombaz heeft een divers repertoire met muziek uit het begin van de vorige eeuw. Muziek uit multicultureel Istanbul. Liedjes met een hoog theatraal gehalte, gemaakt in de periode van de vernieuwing, derepubliekstichting van Turkije. Muziek die werd geschreven, gespeelt en gezongen door muzikanten met diverse culturele herkomst. Dit mozaïek van muzikale invloeden smelt samen in het repertoire. Tombaz blaast nieuw leven in deze oude in vergetelheid geraakte muziek.

Nieuw programma ‘De nachten van Istanbul’

cb7870e1-e216-41ef-b527-31437341d72bIn het programma ‘de nachten van Istanbul’ trekt Meral en haar musici een muzikale schatkist open. Tevoorschijn komen liederen uit het rijke cultureel verleden van Istanbul. Turkse authentieke, virtuoze instrumentale nummers waarbij u zich waant in mysterieuze nachten worden afgewisseld met ondeugende teksten over roesmiddelen, gezongen verhalen over gepassioneerde escapades uit de harem van de Sultans en dramatische liefdesgeschiedenissen. 

De voorstelling die de zangeres Meral en haar ensemble neerzet ademt zowel een onconventionele-  als oriëntaalse sfeer uit, zo tekenend voor de metropool Istanbul. 

De liedjes worden gepresenteerd in een ontspannen setting met veel interactie tussen artiest en publiek. Zangeres Meral treedt op met een 5 koppig multicultureel gezelschap van Turkse, Roemeense, Griekse en Nederlandse  musici. De musici bespelen zowel authentiek Turkse als klassieke instrumenten.

'Variété Oriëntal'

In deze show neemt Tombaz u mee naar het Istanbul van de jaren dertig. U luistert en kijkt naar melodische tango's, cabareteske kanto's en operettenummers omlijst door gedichten, sketches en dans. De rijkdom van de culturele diversiteit in Istanbul vlak na de republiek stichting door Atatürk is te horen in de muziek. Tombaz brengt een programma met ontroerende tango's,vrolijke liedjes over liters alcohol verslindende vrouwen maar ook operettenummers over kibbelende echtlieden en flierefluiters. Stuk voor stuk uniek. In deze show met veel verrassende momenten, humor en antieke kostuums waant u zich in een ouderwets variété theater.

'Café Chantant'

Café Chantant was de ontmoetingsplaats voor liefhebbers van cabaret rond 1900 in Istanbul. Istanbul bestond naast Turken voor de helft uit Grieken, Armeniërs en Joden. Deze diversiteit in culturen heeft een schat aan muziek, musici en zangeressen voortgebracht. De cabareteske liedjes hadden onconventionele onderwerpen zoals drank, drugs, seksualiteit en relaties. Deze teksten werden gebracht door zangeressen in het Turks, Grieks, Armeens enLadino (taal van de Sefardische Joden). Tombaz brengt deze originele nummers in een theatrale muziekvoorstelling.

De musici

Tombaz speelt met haar multiculturele gezelschap van Turkse, Griekse, Roemeense en Nederlandse musici.

  • Zang: Meral Ari-Tuğa
  • Klarinet: Emirhan Tuğa
  • Viool: Stijn Schmeddes
  • Piano: Takis Grammatikopoulos
  • Contrabas: Gabriel Barbalau
  • Accordeon: Peter van Os
  • Percussie: Şıhali Yalçıner 
Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook