Bosporus Suite

Bosporus Suite - Laurens van Rooyen, Mehmet Polat en Michalis CholevasDe Nederlandse (film)componist en pianist Laurens van Rooyen, de Turkse Ud speler Mehmet Polat en de Griekse Nay speler Michalis Cholevas vonden elkaar in hun passie voor universele muziek met eeuwenoude wortels. Door hun samenwerking geven ze vorm aan hun muzikale nieuwsgierigheid in een wereld zonder grenzen. Een prachtig samenspel van culturen en generaties is het resultaat.

Alle drie de musici hebben een uitgesproken liefde voor hun eigen instrument. Gouden Harpwinnaar Laurens van Rooyen, met meer dan 45 cd’s van zijn hand, maakte naam als pianist en filmcomponist met zowel solowerk voor piano als symfonisch werk voor groot orkest. De Turkse Ud speler Mehmet Polat en de Griekse Nay- en Yayli Tanburspeler Michalis Cholevars zijn begaafde musici en volgen beiden een mastersopleiding aan het Rotterdamse conservatorium Codarts, na vele muzikale opleidingen in hun geboorteland. Voor dit programma hebben zij hun muzikale stijlen en tradities uitgewisseld en kwamen tot een fascinerende mengvorm van Europees-Orientaalse muziek met een hoofdrol voor de piano, de Turkse Ud (luit) en de Griekse Nay (fluit) en Yayli Tanbur (luit).

De Bosporus Suite is een reeks van nieuwe composities, deels geïnspireerd op universele elementen als het water, de wind en de maan, deels ook door klassieke werken waarmee instrumenten als de  Ud, de piano en de Nay nauw verbonden zijn. Klassieke werken uit de drie culturen werden hiervoor bewerkt door Laurens van Rooyen met inbreng van de andere musici. Zo is er een geheel nieuwe versie van Vivaldi’s Jaargetijden met piano, Ud en Nay, maar ook eeuwenoude Ottomaanse muziek, met bewerking voor piano. {addthis off}

Concerten:

21 mei 2010 - De Lampegiet Veenendaal, en door het seizoen heen
Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook