Muammer Ketencoğlu

MuammerEen onvergetelijke muzikale reis van West-Anatolië naar de Balkan op de klanken van zeybek & rembetika.
Muammer Ketencoğlu is een accordeonist zonder weerga.
De volksmuziek van West-Anatolië tot ver in de Balkan is zijn speelterrein. Zijn kennis en vertolking van de oude rembetika en de intrigerende zeybek dansmuziek uit zijn geboortestreek Smyrna (Izmir) is legendarisch. Virtuoos voert hij je mee op de intense tonen van de West-Anatolische volksmuziek, die altijd een gedeelde Grieks-Turkse muziektraditie is geweest. {addthis off} De vanaf zijn geboorte blinde accordeonist heeft een enorm repertoire en brengt met zijn ensembles de muzikale brug tussen Balkan en Turkije tot leven. Naast vele optredens in binnen- en buitenland, heeft Muammer Ketencoglu muziek voor films en theater gemaakt en ook tal van albums op zijn naam staan. Als een Grimm van de West-Anatolische volksmuziek heeft hij door zijn verzamelwerk en uitvoering deze muziekschat van Asia Minor voor de toekomst behouden.

Concerten

24-4-08 Rotterdam, De Doelen, www.dedoelen.nl, 010-217 1717
Om 19.30 uur inleiding door Jeanneke den Boer

25-4-08 Amsterdam, Tropentheater, www.tropentheater.nl, 020-568 8500

26-4-08 Utrecht, Rasa, www.rasa.nl, 030-231 6040
Inleiding over Rebetika: Herkomst van de Griekse Blues
door Hugo Strötbaum om 20:15

27-4-08 Antwerpen, Zuiderpershuis, www.zuiderpershuis.be, +32-3-248 0100
Het is een bijzondere muziekbelevenis om een concert van Muammer Ketencoglu en zijn Turks-Griekse Zeybek Ensemble - voor het eerst live in Nederland- mee te maken.

Luister hier naar een voorproefje van Muammer Ketenco��lu & het Zeybek Ensemble: "Karanfilin Moruna"


"Alt`ay Oldu Ben Bu Da�� A?�al��"

Muammer Ketencoğlu

Muammer Ketencoglu werd in 1964 geboren in Tire, Izmir en volgde zijn eerste muzieklessen aan een school voor blinden tijdens zijn lagere- en middelbare-schooljaren. Hij kwam erachter dat hij van alle muziekinstrumenten die hij leerde kennen de accordeon met de grootste emotionele intensiteit en de diepste voldoening bespeelde. Tot 1986 speelde hij populaire muziek, maar tijdens de studie psychologie die hij vanaf 1983 volgde aan de Bosporus Universiteit ontwikkelde hij een voorliefde voor de volksmuziek van verschillende volkeren overal ter wereld. Aanvankelijk richtte hij zich voornamelijk op de hedendaagse Griekse muziek (laika) en rebetika, maar zijn voorliefde voor de muziek van andere volkeren stuurde hem onherroepelijk op het pad van de traditionele muziek van de Balkan en West-Anatolië.

Zeybek Ensemble

Het Zeybek ensemble waarmee hij nu optreedt, bestaat uit zeven musici. Het ensemble brengt de gedeelde muziektraditie van West-Anatolië (Asia Minor) op het podium en voert Turkse en Griekse volksliederen, rebetika in de stijl van Izmir en zeybeks uit. (Zeybek is een vorm van volksmuziek en -dans die voortkomt uit West-Anatolië en nog altijd door Turkse en Griekse musici wordt uitgevoerd.) Dit ensemble heette oorspronkelijk Kompania Ketencoglu en speelde tot 2003 alleen rebetika.
Na een groot aantal concerten in Istanbul, Izmir, Ankara, Diyarbakir en langs de westkust van Turkije trad het Zeybek ensemble op op vele festivals in Griekenland (Athene, Thessaloniki, Trikala, Veria, Xhanti, Komotini en Kreta; in Duitsland (Berlijn, Bielefeld, Frankfurt); in Frankrijk (Parijs en Metz). Ook nam het in 2004 deel aan BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Opnieuw betrad het Zeybek Ensemble het podium op het Festival van Athene, juli 2007.

Muammer Ketencoglu muzikaal leider, accordeon, zang
  • Cengiz Onural - gitaar
  • Erdem Senturk - ud
  • Ozgur Koban - viool
  • Rahmi Gocmen - percussie
  • Deniz Ketencoglu - zang
  • Panagiota Mihalevi - zang
www.muammerketencoglu.com
Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook