Mikail Aslan Band met Özlem Taner & Nilüfer Akbal

Turkey Now festival 2008

24 & 25-10-2008 - Drie topartiesten vertolken Turks-Koerdische muziek en liederen uit Oost-Anatolie. Nilüfer Akbal, Özlem Taner en de Mikail Aslan Band hebben deze kleuren en klanken uit het mozaïek van Turkije op de wereldkaart gezet. Met hun zang en muziek tonen zij aan dat alle muzikale toonaarden van de wereld van nature zij aan zij gaan. {addthis off}

Nilüfer Akbal
Nilüfer Akbal
Nilüfer Akbal
Nilüfer Akbal
Mikail Aslan Band
Mikail Aslan Band

Nilüfer Akbal

Nilüfer Akbal zingt volksmuziek in de twee Koerdische talen van Turkije, Kurmanci en Zazaca (haar moedertaal), en ook in het Turks. Nilüfer Akbal is in 1967 geboren in Mus-Varto en groeide op met de Koerdische-Alevitische volksmuziek van haar streek, die zij ook van jongsafaan beoefende.
Zij kwam in 1987 naar Istanbul en zette daar haar muziekstudie van zang, solfege en baglama voort aan het ASM, het Muziekcentrum van baglama-meester en zanger Arif Sag. Zij maakte haar eerste (Turkse) album in 1988 ‘Arzuhal Eyledim’. Zij verrijkte haar opleiding met danslessen aan het bekende Instituut van Hedendaagse Dans van Timur Selçuk en lessen bij Begüm Erdem van Istanbul Staatsopera en Ballet.
In die tijd kwam haar 2e album uit: ‘ Ben bir kadinim’.In 1991 verschenen op 2 albums van de bekende en later in de brandaanslag in Sivas omgekomen, eveneens Alevitisch- Koerdische musicus Hasret Gültekin: ‘Newroz 1’ en ‘Newroz 2’ (Koerdisch Nieuwjaar) haar eerste in het Koerdisch gezongen liederen, welke warm werden onthaald. Gültekin is voor haar een onvergetelijke stimulans geweest om liederen in haar moedertaal te vertolken. In dat jaar vertrok zij naar Duitsland en nam les bij stempedagoog Paulo Gronau in Keulen. Zij werd tevens toegelaten tot het ‘Rheinische Musikschule’ waar zij twee jaar studeerde. In die periode brak zij door met haar succesvolle en geliefde album in het Koerdisch, ‘Miro’. Met het repertoire van ‘Miro’ heeft zij vervolgens in vele landen tal van concerten gegeven en roem verworven.
In 1998 betrad Nilüfer Akbal samen met de Franse arrangeur Jean Michel Kanner ook experimentele wegen met het album ‘Revingi’.
Haar album ‘Ray’e’ dat zij samen met Ayhan Evci in 2002 maakte, werd door de landelijke Duitse Radio SFB-Multi-kulti gekozen tot ‘Beste album van de week’.In 2005 werd haar nieuwe album ‘Sewa’ vervolgens door de WDR-radio tot ‘Beste album van de week’ gekozen, en het lied ‘Ez Tazeme’ stond drie weken lang op de 2e plaats van de WDR-top 10.
Behalve door haar albums en concerten is Nilüfer Akbal ook bekend door haar optreden in filmmuziek, zoals van de bekende film Yol van Yilmaz Güney.
In Turkije behoort Nilüfer Akbal op dit moment tot de meest geliefde en populaire stemmen, met name ook bij jongeren.
Nilüfer Akbal vertolkt, volgens eigen zeggen, enkele kleuren en klanken uit het onnoemelijk kleurrijke en klankrijke mozaiek van muziek van Turkije.

 

Mikail Aslan

Mikail Aslan is een van dè vertolkers van Koerdische muziek uit Turkije. Mikail Aslan is als het ware met de baglama opgegroeid. Zijn eerste composities bracht hij ten gehore met groepen als Grup Munzur en Grup Tohum. In het jaar 2000 richtte hij samen met de Duitse Jazzmusici Michael Weil en Dieter Schmalzried het Mikail Aslan Ensemble op. Met hen bracht hij zijn muziek naar de podia van Europa. In 2001 is hij begonnen met het bestuderen van de klassieke gitaar in de stad Mainz en heeft hij als begeleidingsinstrument de saxofoon gekozen. Mikail Aslan verweeftin zijn werk de geschiedenis, mythologie en identiteit van zijn geboortestreek. Op zijn albums toont hij aan dat “Alle muzikale toonaarden van de wereld zij aan zij kunnen gaan”.

 

Özlem Taner

Özlem Taner behoort tot de jonge generatie volksmuzikanten van Turkije. Haar stem en baglamaspel zijn regelmatig te horen in films en televiesieprogramma’s. Haar eerste album met werken van de oude meestertroubadours als Ashik Mahzuni Serif, Ashik Davut Sulari, Muhlis Akarsu, Neset Ertas en Ashik Ikrami, betekende haar doorbraak. Met name haar vertolking van Turkmeense melodieën en liederen uit de regio’s Antep en Barak maken veel indruk, evenals haar gevoelige vertolking van de Alevitische muziek. Het album toont haar meersterschap, zowel vocaal als instrumentaal. Met het album ‘Türkmen Kizi’ dat in Engeland is uitgebracht, heeft zij de kwalificatie van “meestbeluisterd” verworven op de hitlijst van de internationale wereldmuziekpers.
Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook