Istanbul Solisten

Turkey Now festival 2008

Istanbul Solisten olv Cihat Aşkın, viool & Gil Sharon, viool (ism KAM)

10-11-2008 - Cihat Aşkın brengt met zijn ensemble ‘Istanbul Solisten’ en gast Gil Sharon in een onvergetelijk concert: Georg Friedrich Händel ‘The arrival of the Queen of Sheba’, Muammer Sun (1932) ‘Demet’ Suite, Johan Baptist Vanhal Vioolconcert in G, Giuseppe Tartini ‘Le trille du diable’, en Ulvi Cemal Erkin Sinfonietta. {addthis off}

CIHAT ASKIN

cihataskin.jpegGeboren in Istanbul kreeg CIHAT AŞKIN met 11 jaar zijn eerste vioollessen van professor Ayhan Turan aan het Staatsconservatorium voor Turkse Muziek van de Technische Universiteit Istanbul, waar hij in 1989 afstudeerde. Hij rondde zijn studie af in Londen, waar hij studeerde bij Rodney Friend aan het Royal College of Music (waar hij alle grote solo- en kamermuziekprijzen won) en bij Yfrah Neaman aan de City University (1992-96, doctoraatprogramma). Na zijn terugkeer in Istanbul werd hij in 1998 aangesteld als hoofddocent viool en richtte hij in 2000 het Centrum voor Geavanceerd Onderzoek in de Muziek op, waarvan hij de eerste directeur werd. In 2006 werd hij aangesteld als hoogleraar aan de ITU.

Toen hij twaalf was gaf hij zijn eerste recital en met vijftien kon hij alle Caprices van Paganini spelen. Na zijn recital in 1983 werd hij door het Staatssymfonieorkest Istanbul uitgenodigd voor een uitvoering van het Vioolconcert van Tsjaikovsky. Sinds die tijd is Cihat Askin een prominente persoonlijkheid in de muziekwereld geworden en heeft hij regelmatig als solist opgetreden voor alle belangrijke orkesten van Turkije. Hij is uitgenodigd voor recitals overal in Turkije en is op tournee geweest in Europa, Azië, Afrika en de VS. Askin heeft opgetreden met de violisten Shlomo Mintz en Ida Haendel, dirigenten zoals J.L. Cobos, Yoel Levi en Alexander Dimitriev en orkesten zoals het Lausanne Kamerorkest, Hannover NDR Symfonieorkest, Düsseldorf Filharmonisch, Praag Symfonieorkest, Nationaal Filharmonisch Orkest Oekraïne en het Filharmonisch Orkest Sofia. Hij is ook uitgenodigd voor internationale festivals in Turkije, Spanje, België, Groot-Brittannië, Hongarije, Bulgarije, Tunesië en Nederland.

Enkele voorbeelden van de vele prijzen die hij heeft gewonnen: de Istanbul Philharmonic Society Award, de beste Bartók-vertolker op de Yehudi Menuhin International Violin Competition 1987, Outstanding Merit Prize van de Carl Flesch International Violin Competition in Londen in 1990 en Foyer des Artistes (Italië, 2002).

Als gerenommeerde voorvechter en vertolker van de moderne Turkse muziek heeft Cihat Askin een groot aantal opnames verzorgd voor Hungaroton, Kalan Müzik, Discovery, Meridian, CPO en UPR Classics, met onder meer het Vijfde Vioolconcert van Mozart. Zij album “Invitation to the Seraglio /Emre Aracı” werd uitgebracht op Warner Classics. Onlangs bracht hij de eerste integrale opname van de 42 etudes van Kreutzer uit, die zeer goede recensies kreeg.

Cihat Askın is als viooldocent uitgenodigd voor de Keshet Eilon Violin Masterclasses in Israël waar hij sinds 1999 faculteitsdocent is. Hij heeft gejureerd op een groot aantal internationale competities in Sofia, Polen, Tel Aviv en Sion.

Naast zijn praktijk als uitvoerend musicus componeert Askin ook werken voor viool en andere instrumenten. zijn transcripties voor viool en piano worden uitgegeven door Pan Edition in Istanbul.

In 2001 richtte Askın het Kamerorkest Istanbul op, waar hij tot 2006 directeur van was, en was tevens oprichter van het Istanbul Modern Music Ensemble (IMME) op. Hiernaast initieerde hij het educatieve project CAKA 'Cihat Askin en zijn kleine vrienden' ter bevordering van het vioolonderwijs overal in Turkije. Onlangs richtte hij het 'Askin Ensemble' op voor de uitvoering van een breed spectrum aan muziek, van kamermuziek tot experimentele Turkse werken.

Cihat Askin is momenteel hoofddocent muziek aan het Turkse Staatsconservatorium. Voor zijn concerten gebruikt hij een viool van de hand van Jean Baptiste Vuillaume (1846).

Zie ook www.kam.nl

Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook