Samen Türkü’s Zingen

Turkey Now festival 200814 en 15-11-2008 - Turkse muzikanten van drie generaties, ieder op zichzelf virtuoos op baglama en met zang en wereldbekend, zijn bijeengekomen om de duizend jaar oude maar bijna verdwenen traditie om liederen van de volksmuziek (Türkü’s) meerstemmig uit te voeren nieuw leven in te blazen. De groep bestaat uit de topmusici van de Anatolische en Alevitische volksmuziek: Musa Eroglu, Sabahat Akkiraz en Mustafa Özarslan. {addthis off}

“Birlikte Türküler Söylüyoruz”  - “Samen Türkü’s Zingen”

In het eerste deel van “Birlikte Türküler Söylüyoruz” stonden twee onvergetelijke stemmen van Anatolië centraal: Sabahat Akkiraz ve Mustafa Özarslan die türkü’s en halay-volksmelodieën ten gehore brachten.

Het tweede gedeelte was ingeruimd voor de meester baglama-spelers Musa Eroglu met Alevitische liederen. Laatstgenoemde vertegenwoordigt een nieuwe generatie baglama-musici. In de finale deelden alle artiesten het podium en namen met hun gezamenlijke muziek afscheid van het publiek.

Samen Türkü's Zingen
Samen Türkü's Zingen
Samen Türkü's Zingen
Samen Türkü's Zingen
Samen Türkü's Zingen
Samen Türkü's Zingen

Sabahat Akkiraz
, is geboren in Sivas, waar zij opgroeide met de Anatolische troubadours, de muzikanten en zangers van de streek, wier liederen zij al jong leerde zingen. Onder hen was de bekende troubadour Aşık Davut Sulari haar belangrijkse leermeester. Sabahat Akkiraz heeft een tiental albums op haar naam. Zij zingt liederen uit de Anatolische volksmuziek, waaronder vele liederen uit de mystieke Alevitische traditie, de cultuur waaruit zij stamt en waarvan zij sinds de jaren zeventig een van Turkije’s geliefde vertolksters is. Sabahat Akkiraz begeeft zich met haar traditioneel gestoelde muziek ook buiten de traditionele paden, bijvoorbeeld in de jazz. Ook leverde ze een bijdrage aan het laatste album van Mercan Dede, Su.Mustafa Özarslan, voorheen de voorman van Grup Çig, is nu begonnen aan een solocarrière. De populariteit van deze warme bas is zowel in Turkije als in Nederland bijzonder groot.Musa Eroglu, in 1946 geboren in Mersin, Zuid Turkije, heeft in de afgelopen dertig jaar een bijzondere bijdrage geleverd aan de Anatolische Volksmuziek: als verzamelaar van traditionele melodieën en liederen, als componist van Alevitische mystieke liederen, als muziekdocent, als onderzoeker van Turkmeense nomaden, en uiteraard  als muzikant: De troubadour Musa Eroglu is baglama-speler en zanger van oude en nieuwe ballades, Alevitische soefi-liederen en muziek, legenden en verhalen over de oude volkshelden van Anatolië, die streden tegen tirannieke onderdrukking, zoals Dadaloglu, Köroglu en Karacaoglan (over wie hij een studie schreef).
Diverse cassettes/ CD’s zijn van hem verschenen, solo, met anderen, zoals Arif Sag, (Baglama Resitali 1 en 2) of de bekende serie van Alevitische dialoogzang (Muhabbet) met Muhlis Akarsu en Yavuz Top.  In Turkije is hij zeer bekend, liederen van hem zijn in de top-tien beland, zoals het liefdeslied “Mihriban”, waarnaar ook in Nederland tijdens de concerten zeker gevraagd zal worden. Musa Eroglu schreef verschillende muziekstudies, onder andere voor de Unesco.
Hij gaf recitals in Australië en in vele landen van Europa, waar hij naast Arif Sag al spoedig tot de lievelingen van het Turkse publiek behoorde, hetgeen zij in 1997 op de succesvolle concerttour in Nederland van stichting Kulsan ook van het Nederlandse publiek zijn geworden.


Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook