Artikelindex

Turkey Now! Festival 2010


Istanbul: Culturele Metropool tussen Oost en West

Van 4 februari t/m 1 april 2010 organiseerde Stichting Kulsan de 3de editie van
het succesvolle Turkey Now! Festival. In 2010 was Istanbul culturele hoofdstad van Europa. Het Turkey Now! Festival stond daarom in het teken van de culturele diversiteit, die de bruisende metropool Istanbul te bieden heeft. Turkey Now! 2010 schetste de immense verscheidenheid van Istanbul en Turkije, met de beste ensembles, zowel uit de pop, rock, volksmuziek en mystieke muziek als uit de jazz, klassieke muziek en zigeunermuziek. Ook theater en film en andere verrassende activiteiten stonden op het programma.

FEBRUARI 2010:

Wereldmuziek/Jazz
De Doelen (Rotterdam), Grote Zaal, donderdag 4 februari 2010, 20.15 uur, € 35,- /€ 25,- 1e rang/2e rang inclusief pauzedrankje

Openingsconcert Turkey Now! 2010:
Kibariye & Rosenberg Trio

Verrassende cross-over van de hoogste orde

Zangeres Kibariye is een absolute superster in Turkije. Al vrij snel na haar eerste optredens in Istanbul in 1980 krijgt ze een hit met Kimbilir en sindsdien maakte ze ruim twintig (!) cd's. Kibariye heeft een Roma afkomst, kan veel stijlen aan en beweegt zich vooral tussen Anatolische volksmuziek, Roma repertoire en arabesk. Iedereen in Turkije kent haar liedjes en ook op Turk Hyve wordt ze veel geroemd. Buiten de Turkse gemeenschap is haar naam onbekend. Dat gaat nu veranderen nu ze in Turkye Now met de rasmuzikanten van het Rosenberg Trio het podium op gaat. Niet alleen delen Kibariye en de Rosenbergs hun afkomst, ook is er aan beide zijden een enorme muzikale veelzijdigheid. De zigeunerjazz van meestergitarist Stochelo Rosenberg en zijn neven op ritmegitaar en contrabas, leveren een spannende setting op voor het soepele stemgeluid van Kibariye. Het openingsconcert van Turkey Now! is een verrassende cross-over van de hoogste orde.