Artikelindex

 

Istanbul by Night

Teoman (pop/rock)

  • za 18/10 Paradiso

Teoman is een populaire Turkse Rock artiest en song-writer. Zijn muziek kan worden omschreven als "pop-rock" of "soft-rock". Teoman wordt in zijn land ook wel de Rockkoning genoemd.

Na afgestudeerd te zijn op "women-studies" op Istanbul University is hij zijn muziekale carriere begonnen met zijn eerste band Mirage in 1986. Teoman heeft 10 jaar met verschillende bands opgetreden totdat zijn doorbraak kwam met "Ne Ekmek Ne de Su"(Geen Brood en Geen Water).
Hiermee won hij de eerste prijs voor de Roxy Music Awards.

Teoman heeft ook hoofdrollen gespeeld in verschillende Turkse films. Daarnaast is hij regelmatig in het nieuws vanwege zijn excentrieke houding en gewaagde uitspraken.

Support: Tolga Bleda Tuncer & Band, In het voorprogramma staan Tolga Bleda Tuncer en band. Deze Turks-Nederlandse band is erg populair in Nederland. De groep speelt voornamelijk Turkse covernummers.

Kamermuziek (klassieke crossovers)

De nieuwe republiek Turkije (1923) wilde van het Osmaanse Turkije een op moderne westerse leest geschoeide maatschappij maken. Ook de kunst moest haar bijdrage aan dit verlichte streven leveren. Nationaal cultuurgoed diende te worden gecombineerd met eigentijdse muzikale ontwikkelingen. Paul Hindemith werd uitgenodigd om te helpen bij de opbouw van een Staats Conservatorium. Uit dit visionaire beleid is een rijk en breed geschakeerd muzikaal erfgoed ontstaan, waarmee u in deze serie kennis kunt maken. Verwacht geen wereldmuziek en ook geen cross-over. U hoort onder meer werk van Ahmed Adnan Saygun, de schepper van het machtige Yunus Emre Oratorium. U beluistert ook klassieke werken, vertolkt door top-uitvoerenden van Turkse origine.

Pianoduo Ferhan & Ferzan Önder (ism KAM)

  • ma. 13/10 Concertgebouw, kz

Igor Stravinsky 'Le sacre du printemps' voor 2 pianos
Kamran Ince (1960) 'Sheherazade Alive' voor 2 pianos
Fazil Say (1970) 'Sevenlere dair' voor 2 pianos
Franz Liszt Hongaarse Rapsodie voor 4 handen


Efe Baltacigil (cello) & Benjamin Hochman (piano) (ismKAM)

za. 1/11 Concertgebouw, kz

Efe Baltacigil cello, Benjamin Hochman piano

Felix Mendelssohn-Bartholdy Sonate nr 1 in Bes opus 45
Hasan Ucarsu (1965) Türkü
Ahmed Adnan Saygun Sonate nr 1
Johannes Brahms Sonate nr 1 in e opus 38

Kudsi Erguner en en,semble (sufi)

  • ma. 3/11 Concertgebouw, kz

Kudsi Erguner, afkomstig uit een Turkse muzikantenfamilie, woont en werkt in Parijs als musicus (bespeler van de ney, een rietfluit), componist, musicoloog, docent, schrijver en vertaler. Opgeleid door zijn vader raakte hij vertrouwd met de eeuwenoude traditie van de Turkse klassieke muziek. Maar hij onderzocht ook de muziek van India en Pakistan, speelde samen met musici over de hele wereld en stond twee jaar geleden samen met Trilok Gurtu nog op Cross-linx. Een wereldmusicus pur sang. Zijn cd 'Islam Blues' sloeg de brug tussen de mystiek van het Oosten en de Westerse jazz-muziek. Een fascinerende ontmoeting van twee culturen, waarvan Kudsi Erguner de belichaming is.

Kudsi Erguner is een telg uit een familie van ney-spelers, geworteld in de mevlevi soefi-traditie van zijn vaderland. Met zijn ensemble voert hij klassieke Osmaanse composities uit op ney (rietfluit), 'ud (luit), qanun (citer) en def (lijsttrom). Deze worden afgewisseld met parelende vocale improvisaties van de zanger, alles binnen de strikte regels van de traditionele makam.

Kudsi Erguner & Ensemble: Yunus Balcioglu, zang - Kudsi Erguner, ney - Hakan Güngör, qanun -
Mehmet Bitmez, 'ud - Derya Türkan, kemençe - Bruno Caillat, percussie

Istanbul Solisten olv Cihat Askin (viool) & Gil Sharon (viool) (ism KAM)

  • ma. 10/11 Concertgebouw, kz

Georg Friedrich Händel 'The arrival of the Queen of Sheba'
Muammer Sun (1932) 'Demet' Suite
Johan Baptist Vanhal Vioolconcert in G
Giuseppe Tartini 'Le trille du diable'
Ulvi Cemal Erkin Sinfonietta

Opera

Nederlands Blazers Ensemble – (Il Turco in Italia)

  • zo 12/10 en ma 13/10 Muziekgebouw a/h IJ

Met eens stevige dosis artistieke vrijheid, nieuwe verbindende teksten, een gerenomeerde vocale cast en spelend op historische instrumenten transformeert het Nederlands Blazers Ensemble opera's uit het grote operarepertoire tot nieuwe kameropera's voor de concertzaal. In de cyclus Rossini's-opera's maakt het NBE een nieuwe kameropera van Il Turco in Italia (1814) ofwel De Turk in Italie. Deze keer zijn alle teksten, ook die van de aria's opnieuw in het Nederlands geschreven.

Met een bijna expres onmogelijk en ingewikkeld verhaal neemt Rossini in Il Turco, het soap-achtige opera-genre op de hak waarmee hij zelf later zoveel succes zou oogsten (De Barbier van Sevilla). Een Turkse prins, twee damens die naar zijn hand dingen, een verloofde en een echtgenoot zijn de spelers in een klucht die een tekstschrijver (Rossini zelf?) op het podium in goede banen probeert te leiden om zo tot een mooi verhaal te komen. Data levert mooie momenten op.