Artikelindex

 

Dans

Ankara Nationaal Ballet

  • wo. 29/10 Muziekgebouw a/h IJ

Theater

Kosmopolis - (Garaj Night)

  • vr 10/10, za 11/10, zo 12/10, ma 13/10 Rotterdam Schouwburg (kz)/Frascati

Garaj Night staat garant voor hip & happening Istanbul. Vernieuwend theater, dans, mode en Turks fingerfood uit de metropool aan de Bosporus. Garajistanbul, een theater in een voormalige garage, werkt nauw samen met de Nederlandse organisatie Kosmopolis en presenteert zichzelf dit jaar voor het eerst in Nederland gedurende vier Garaj Nights in de grote steden. Maak kennis met Garaj en geniet van wat deze zinderende stad te bieden heeft. Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Amsterdam.

Rast (Dilek)

  • di 11/11 Rotterdam Schouwburg
  • zo 16/11 Amsterdam Schouwburg

Eerwraak en eer gerelateerd geweld is een fenomeen dat in de huidige samenleving van zowel Turkije als Europa actueel is. De taboes en botsingen van traditie en de moderniteit die met eerwraak gepaard gaan, komen terug in de nieuwe productie van Theater RAST: Dilek, een Turks volksopera over eerwraak. Met Dilek wil RAST de wortels van het probleem blootleggen en letterlijk een stem geven aan de slachtoffers.

Het verhaal draait om het meisje Dilek die verliefd is op een jongen. Hun liefde is volstrekt onschuldig. Haar ouders willen haar echter uithuwelijken aan een andere familie. Omdat Dilek in gezelschap met de jongen zijn gesignaleerd, gaat ze over de tong. 'Want een meisje dat in het gezelschap van jongens verkeert, kan geen maagd meer zijn', concludeert de gemeenschap. Er wordt over haar gesproken alsof ze een hoer is. En dat is een ernstige schending van haar familie eer. Dit is de opmaat voor een vreselijk drama. Of is er nog hoop voor Dilek?

Een hartverscheurend verhaal over een meisje dat, beklemd tussen traditie, geloof en de eer van haar familie, probeert de weg van haar hart te volgen. Vader, moeder, broers en haar andere familieleden vormen een genadeloze draaikolk waarin ze ook zelf gevangen zit.

Anatolische volksliederen
In Dilek mengen authentieke Anatolische volksliederen en zangvormen zich met elementen uit de klassieke westerse opera. Vertrekpunt is de volksmuziek uit zuidoost, oost en midden Anatolië met ballades en epische zang, veelal begeleid door de Turkse luit, de saz en percussie-instrumenten. De liederen gaan over onbereikbare liefdes, dagelijkse gebeurtenissen en rituelen en thema's als vetes, natuurrampen en eerwraak. De cast bestaat uit een orkest en zangers/acteurs uit Turkije. Ieder personage in de volksopera zingt, acteert en musiceert vanuit zijn of haar eigen perspectief en rol in dit tragische liefdesverhaal.

Nevenprogramma Dilek
Om het onderwerp eerwraak op interactieve wijze te bespreken, biedt RAST een viertal nevenprogramma's aan, bestaande uit inleidingen/lezingen, debatten aan de hand van de documentairefilm van Stichting Verdwaalde Gezichten o.l.v. Yeter Akin en Seren Dalkiran, workshops over Turkse volksopera en nabesprekingen met regisseur Celil Toksöz en spelers.

Concept en regie Celil Toksöz Research en adviezen Melih Duygulu en Renate van der Zee Fotograaf Bernadette Gerats
Samenwerkingspartners Internationaal Theaterfestival Ankara, Koceli Universiteit, Theaterfestival Diyalog Berlijn Met steun van Festival Turkey Now (Kulsan), Festival OostCultuur Gelderland en Stichting Mooi Den Haag

Afsluitingsconcert

New Cool Collective & Serkan & Sükriye Tutkun

  • za. 22/11 De Doelen (wbz)
  • zo. 23/11 De Melkweg

Het New Cool Collective startte in 1994 op de bühne van het populaire Amsterdamse café Meander en speelde vanaf 1994 op vele plaatsen in de wereld. In het New Cool Collective, dat optreedt in verschillend formaat van 7 koppige band tot en met een voltallige bigband, komen de musici uit verschillende muzikale tradities en beheersen verschillende stijlen. Tot nu toe hebben zij onder andere gespeeld op de festivals Lowlands, Roskilde en Sziget, in de bekende clubs van Wenen en Istanbul en in het beroemde London Jazz Cafe en North Sea Jazz Festival. De groep geeft een onvergetelijke 'stage performance' en weigert binnen de nauwe grenzen van de Jazz clubs te blijven. Willem Friede, de toetsenist die de arrangementen voor zijn rekening neemt, heeft nu 250 nieuwe arrangementen klaar. De levendige uitvoering van de groep is te horen op hun laatste live album "New Cool Collective - Big Band Live", dat in 2007 is uitgebracht.

Van jongs af aan wilde Sükriye Tutkun theateractrice worden. Echter na haar middelbare school, moest deze droom het toch afleggen tegen haar passie voor muziek. Na een jaar zangstudie aan het Staatsconservatorium van de Universiteit van İstanbul ging zij opera studeren aan het Staatsconservatorium van de Mimar Sinan Universiteit. In haar conservatoriumjaren zong zij als sopraan bij het TRT Jeugdkoor, het İstanbul Jeugd Opera Koor en het koor van de St. Antoine kerk.
Zij gaf al tijdens haar studie zelf muziekles en dirigeerde kinderkoren.
Tutkun zoekt naar methoden om in de jazz- en moderne muziek ook de rijkdom en de emotie van de volksmuziek en de traditionele Turkse melodieen te behouden. Dit komt onder meer tot uiting in haar eerste werk, "Sevin Gayri". Zij werkte met vele bekende musici als Ferhat Livaneli, Zülfü Livaneli, Fahir Atakoğlu, Atilla Özdemiroglu, Arif Sag, Ali Osman Erbası. In Turkije heeft Sükriye Tutkun inmiddels een Gouden Plaat gekregen van het label EMI. Zij heeft veel in het buitenland opgetreden, maar nu in Turkey Now 2008 voor het eerst in Nederland. Haar eerdere droom is inmiddels uitgekomen met de uitvoering van haar türkü- musical, "Sultan Gelin" (Sultanbruid) in het seizoen 2003-2004. Haar laatste allbum "Salincak" (Schommel) is in 2006 verschenen.

Onder leiding van de fabuleuze Turkse klarinetist Serkan Cagri komt dit concert tot stand en hij maakt er met Sükriye Tutkun en Het New Cool Collective een verrassende en onvergetelijke Turks-Nederlandse crossover van.