Artikelindex

 

RANDPROGRAMMA

Expositie

Istanbul & Amsterdam - door de ogen van Magnum-fotograaf Ara Güler

  • za 25/10 -23/11 Muziekgeb. a/h IJ

Behalve dat Ara Güler als dé fotograaf van Istanbul een grootheid is in de Turkse fotografie neemt hij ook een speciale plaats in binnen de geschiedenis van de wereldfotografie. Hij is de belangrijkste vertegenwoordiger van de creatieve fotografie op internationaal niveau.
Hij werd in 1928 in Istanbul geboren. Zijn vader had een apotheek aan de Istiklal Caddesi, in Beyoğlu en verkeerde binnen een brede cirkel van vrienden binnen het kunstenaarsmilieu van die periode. Door Ara Güler's eerste contacten met de kunstwereld besloot hij tot een carrière in de cinema. Hij werkte in filmstudio's en volgde acteerlessen bij Muhsin Ertoğrul, de grondlegger van het moderne Turkse theater. Vervolgens verruilde hij in 1950 de film voor de journalistiek bij de krant Yeni Istanbul, terwijl hij ook de universiteit bezocht.In 1958 vervulde hij zijn eerste buitenlandse opdrachten Time-Life, Paris Match and Stern. Hij werd in 1961 benoemd tot hoofd van de foto-afdeling van het tijdschrift Hayat en na zijn ontmoeting met Henri Cartier Bresnon, sloot hij zich aan bij het Parijse Magnum Agentschap. Hij werd in het Britse 'English Photography Annual Anthology' genoemd als een van 's werelds zeven beste fotografen. In dat zelfde jaar werd hij als enig Turks lid toegelaten tot de ASMP (American Magazine Photographers Association). in 1962 ontving hij de titel 'Master of Leica', een titel die maar zelden wordt toegeschreven aan fotografen. Het Zwitserse Camera Magazine publiceerde een speciale editie over Ara Guler. Zijn foto's werden tentoongesteld in het Museum of Modern Art in New York en tijdens de Fotokina Fair in Keulen. Zijn fotoboek "Türkei" werd in 1970 in Duitsland gepubliceerd. Zijn kunst- en kunst-historische fotografie werden gebruikt door Time-Life, Horizon, Newsweek en door Skira Publishing in Zwitersland.
Ara Güler reisde naar de meest moeilijke bereikbare uithoeken van de wereld, w.o. Iran, Kenya, Kazakhstan, New Guinea, Afghanistan, Pakistan, India, Borneo en door alle delen van Turkye. Hij maakte foto-interviews met beroemdheden als Winston Churchill, Indira Gandhi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali en Pablo Picasso.
Sinds die tijd heeft hij ontelbare onderscheidingen ontvangen en is zijn werk veelvuldig geëxposeerd en gepubliceerd door vermaarde uitgevers. Hij produceerde ook een film 'Het einde van de held' in 1975, gebaseerd op een fictief verhaal over de ontmanteling van het oorlogschip Yayuz.
Veel van Ara Gulers foto's zijn opgenomen in collecties door musea en bibliotheken w.o de Nationale Bibliotheek van Parijs, George Eastman Museum, Universiteit van Nebraska, de Sheldon Verzameling, Köln Museum Ludwig, en Das Imaginare Photo Museum.
Ara Güler woont in Istanbul en fotografeert nog steeds. Zijn café ARA, in het hartje van Istanbul, is een internationale ontmoetingsplaats van fotografen, andere kunstenaars en voor wie maar wil, waar men van gedachten kan wisselen met deze, ook wel 'The Ey of Istanbul' genoemde, nestor van de Turkse fotografie.
De expositie in het Muziekgebouw aan 't IJ zal behalve foto's van Istanbul ook werk van Amsterdam tonen, waar Ara Güler in 2001 in opdracht van Kulsan heeft gefotografeerd.

Cinema
3 bekroonde 'Nieuwe Turkse klassiekers'

Karpuz Kabuĝundan Gemiler Yapmak (Boats out of Watermelon Rinds)

  • di 14/10 Tropentheater

Regie: Ahmet Uluçay
Met: Ismail Hakki Taslak, Kadir Kaymaz, Gülayşe Erkoç e.a.
Turkije, 2004, 98 minuten, 35mm, Eng. ondertiteld

De film speelt in Tepecik, een klein dorp in Anatolië. Recep en Mehmet zijn twee jonge boerenzonen die in de leer zijn in de dichtstbijzijnde stad Tavsanli. Recep helpt een watermeloen verkoper, Mehmet werkt als hulpje van de kapper. Beide zijn helemaal gek van film en tussen de bedrijven door proberen ze zelf een film in elkaar te zetten van oude stukjes film die ze gevonden hebben. Ze dromen ervan beroemde regisseur te worden en zo hun dorp te kunnen verlaten om een succesvolle toekomst tegemoet te gaan.

Yumurta (Het Ei)

  • wo 15/10 Tropentheater

Regie: Semih Kaplanoğlu
Met: Nejat Işler, Saadet Işil Aksoy, Ufuk Bayraktar e.a.
Turkije, 2007, 97 minuten, 35mm, Engels ondertiteld

De dichter Yusuf keert terug naar zijn geboortedorp als zijn moeder overleden is. Hij is er jaren geleden vertrokken. Een jonge vrouw, Ayla wacht op hem in het vervallen huis. Yusu weet niets van haar bestaan af, maar zij blijkt al 5 jaar lang bij zijn moeder te hebben gewoond. Zijn moeder heeft hem om een laatste gunst gevraagd (een traditionele begrafenis) en uit schuldgevoel besluit hij die wens in te willigen en te blijven. Samen met Ayla gaat hij op weg om de begrafenis voor te bereiden.

Mutluluk (Geluk)

  • do 16/10 Tropentheater

Regie: Abdullah Oguz
Met o.a.: Őzgü Namal, Talat Bulut, Murat Han e.a.
Turkije, 2007, 123 minuten, 35mm, Engels ondertitled

Deze prijswinnende film, die regisseur Abdullah Oguz maakte naar aanleiding van de roman Mutluluk van de Turkse Zülfü Livaneli draait het om drie personages: Meryem, Irfan en Cemal. Het verhaal speelt zich af op het prachtige Turkse platteland. Een jong meisje wordt ongewensd zwanger en moet, volgens de traditie van de familie en de gemeenschap zelfmoord plegen. Ze weigert en wordt onder begeleiding naar de stad gestuurd. De begeider moet het karwei daar af maken. Dan krijgt het verhaal een andere wending.

Turks-Nederlands Jazzcafé

The Istanbul Connection (Jazz meet Turkey Now) datum volgt Podium Mozaiek/ Lantaren Venster

Op initiatief van de Rotterdamse musici percussionist Ruben van Rompaey en saxofonist Dick de Graaf vond in december 2004 een ontmoeting plaats tussen musici uit Rotterdam en uit Istanbul. Met de bekende Turkse meester van de snaar Erkan Ogur op de fretloze gitaar, met pianist Baki Duyarlar en bassist Erdal Akyol was de formatie Istanbul Connection een feit.

Het Kulsanproject trok uitverkochte zalen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, het publiek juichte en gelukkig was er nog een middag vrij om opnamen te maken voor een CD inmiddels is uitgebracht door KALAN Records in Istanbul.

The Istanbul Connection II ging van start met een indrukwekkend optreden in de Nieuwe Kerk in Amsterdam tijdens de expositie Istanbul: de Stad en de Sultan. Opnieuw met het Nederlands spraakmakende jazzduo Ruben van Rompaey en Dick de Graaf. Nieuwkomer is het jonge toptalent Onur Ataman uit Istanbul, die een aantal interessante composities toevoegde aan het repertoire, dat verder bestaat uit Turkse traditionals en composities van de andere bandleden.

De bezetting van Istanbul Connection II: Onur Ataman – gitaar en fretloze gitaar, Jeroen van Vliet – piano en Fender Rhodes, Dick de Graaf – tenor- en sopraansaxofoon, Ruben van Rompaey – oriëntaalse percussie, Guus Bakker – contrabase en basgitaar, Pascal Vermeer – slagwerk

Recente CD: Istanbul Connection: The Istanbul Connection, (Kalan www.kalan.com )
featuring Erkan Ogur-gitaar en Baki Duyarlar-piano

Türkü-bars (volksmuziek Istanbul-stijl)

  • 6/11 en 9/11 Podium Mozaiek

Een Türkü Bar is hét begrip in het huidige Istanbulse uitgaansleven: de grote intocht van mensen alle windstreken van Turkije in de grote stad heeft een verrijking van de muziekscene met zich meegebracht. In Istanbul zijn de Türkü Bars zeer populair, zij schoten er als paddestoelen uit de grond.
In een Türkü Bar kan men genieten van de Turkse volksmuziek en liederen uit al die regio's, maar in een modern en stads jasje. Het is een café waar je de avond genoeglijk doorbrengt met een heerlijke vermenging van nostalgie en hedendaags muziekplezier onder het genot van een drankje en de beroemde Turkse meze-hapjes.
Naast bekende volksmuzikanten zijn de spelers veelal nieuw talent van de huidige generatie muziekstudenten die in de volksmuziektraditie worden opgeleid maar er hun eigen nieuwe kleur aangeven.

Deze geliefde vorm van uitgaansleven van Istanbul willen Kulsan en Podium Mozaiek door het hele seizoen 2008/2009 in Amsterdam tot leven brengen.
De eerste 2 Türkü Bars vinden plaats in het Turkey Now Festival 2008: 6 november en 9 november in Podium Mozaïek.

Meyhane

Mezzes en andere heerlijkheden uit de Turkse keuken met live fasilmuziek (3 x)

Workshops/masterclasses

Door musici van de programma's okt/nov Codarts/WMDC/Aslan MuziekCentrum