Artikelindex

Film
Lantaren/Venster (Rotterdam), maandag 8 februari 2010, 19.30 uur, € 8,- (met kortingspas € 6,-)
Tropentheater (Amsterdam), dinsdag 9 & woensdag 10 februari 2010, Kleine Zaal, 20.30 uur, € 8,50 (met kortingspas € 7,50)

Cinema Turkije: Wrong Rosary (Uzak ihtimal)


Prachtig onthaast sfeerbeeld van meltingpot Istanbul

Muezzin Musa wordt verliefd op zijn buurvrouw, de katholieke verpleegster Clara. Het verhaal wordt nog uitzonderlijker als Musa Yakup ontmoet, die ook een band met Clara blijkt te hebben. Rustig, in een aangenaam ritme en met oog voor detail schildert de film diverse ongewone personages. Je ziet een prachtig sfeerbeeld van de meltingpot die Istanbul zowel in cultureel als in religieus opzicht is. De ontmoeting tussen het Christendom en Islam wordt fraai belicht zonder dat dit een overheersend thema wordt. Dit sterke debuut van Mahmut Fazil Coskun valt enorm op tussen de vele aanstormende cineasten uit Turkije. Uzak ihtimal (2009) is een onthaast, eenvoudig verhaal met veel aandacht voor de details van het alledaagse leven van een eenzame man. Niet voor niets is Coskun de eerste Turkse regisseur die de Tiger Award heeft gewonnen van het Internationaal Filmfestival Rotterdam.
Engels ondertiteld

Discussie
't Gemaal (Rotterdam), De Orangerie, zondag 14 februari 2010, 17.00 – 19.00 uur, toegang gratis, wel telefonisch reserveren via 010 476 90 29

Lezend spelen: het huis van de stilte door culturen en tijden heen

Schuif aan tafel bij Frans-Willem Korsten, hoogleraar Literatuur & Samenleving van de Erasmus Universiteit en acteurs uit Het huis van de stilte van O.T. Theater. Tijdens deze bijeenkomst wordt het boek Het huis van de stilte van Orhan Pamuk besproken samen met een groep van ca. 12 sleutelfiguren uit o.a. de Turkse gemeenschap die tijdens twee eerdere bijeenkomsten samen met Frans-Willem Korsten het boek hebben doorgenomen. Dit leesproject is een samenwerking tussen Kosmopolis Rotterdam en O.T. Theater. Huub Laurens maakt een filmverslag van het project. De lezers, hun vrienden en bezoekers van de bijeenkomst kunnen met € 2,50 korting naar de voorstelling Het huis van de stilte in het O.T. Theater op za 20 (première), wo 24 , do 25 of vr 26 februari.

Wereldmuziek
WMDC (Rotterdam), zondag 14 februari 2010, 20.30 uur, € 16 (CJP, Rotterdam Pas € 12 )
Podium Mozaïek (Amsterdam), zaterdag 13 februari 2010, 21.00uur, € 12,- (met korting € 10,-)
Voorafgaand aan de Türkü Bar in Podium Mozaïek is er een Diner Culturel. Prijs € 18,-

Türkü Bar: Hüseyin Turan

Volksmuziek in stadscafés

Hüseyin Turan is één van de meest populaire vertegenwoordigers van de hedendaagse Turkse volksmuziek. Hij studeerde aan het conservatorium van Izmir, waar hij als student de groep Laçin oprichtte, waarmee hij een paar hits scoorde. Later besloot Hüseyin om zich te concentreren op een solocarrière en maakte hij inmiddels 5 cd's. Turan is te zien in het concept van de Türkü Bar. Dat betekent goede volksmuziekmuziek en lekkere hapjes in een informele cafésfeer. Het is een begrip in het Istanbulse uitgaansleven. In een Türkü Bar geniet je van de Turkse volksmuziek in de sfeer van het hedendaagse grotestadsleven. Bij de afterparty gaat iedereen de dansvloer op.
De Türkü Bar in het WMDC wordt voorafgegaan door een 'taster' van de voorstelling Het huis van de stilte van Onafhankelijk Toneel met acteurs Erik van der Horst en Mustafa Duygulu.