Artikelindex

Turkey Now! Festival 2010


Istanbul: Culturele Metropool tussen Oost en West

Van 4 februari t/m 1 april 2010 organiseerde Stichting Kulsan de 3de editie van
het succesvolle Turkey Now! Festival. In 2010 was Istanbul culturele hoofdstad van Europa. Het Turkey Now! Festival stond daarom in het teken van de culturele diversiteit, die de bruisende metropool Istanbul te bieden heeft. Turkey Now! 2010 schetste de immense verscheidenheid van Istanbul en Turkije, met de beste ensembles, zowel uit de pop, rock, volksmuziek en mystieke muziek als uit de jazz, klassieke muziek en zigeunermuziek. Ook theater en film en andere verrassende activiteiten stonden op het programma.

FEBRUARI 2010:

Wereldmuziek/Jazz
De Doelen (Rotterdam), Grote Zaal, donderdag 4 februari 2010, 20.15 uur, € 35,- /€ 25,- 1e rang/2e rang inclusief pauzedrankje

Openingsconcert Turkey Now! 2010:
Kibariye & Rosenberg Trio

Verrassende cross-over van de hoogste orde

Zangeres Kibariye is een absolute superster in Turkije. Al vrij snel na haar eerste optredens in Istanbul in 1980 krijgt ze een hit met Kimbilir en sindsdien maakte ze ruim twintig (!) cd's. Kibariye heeft een Roma afkomst, kan veel stijlen aan en beweegt zich vooral tussen Anatolische volksmuziek, Roma repertoire en arabesk. Iedereen in Turkije kent haar liedjes en ook op Turk Hyve wordt ze veel geroemd. Buiten de Turkse gemeenschap is haar naam onbekend. Dat gaat nu veranderen nu ze in Turkye Now met de rasmuzikanten van het Rosenberg Trio het podium op gaat. Niet alleen delen Kibariye en de Rosenbergs hun afkomst, ook is er aan beide zijden een enorme muzikale veelzijdigheid. De zigeunerjazz van meestergitarist Stochelo Rosenberg en zijn neven op ritmegitaar en contrabas, leveren een spannende setting op voor het soepele stemgeluid van Kibariye. Het openingsconcert van Turkey Now! is een verrassende cross-over van de hoogste orde.


Toneel
Theater Zuidplein (Rotterdam), Grote Zaal, vrijdag 5 februari 2010, 20.00 uur, € 22,50 (CJP € 20,-)

Oyun Atölyesi – Testosteron

Maffia-achtig toneelstuk met Tarantino-trekjes

Hilarisch verhaal waarin het testosteronpeil van zeven mannen tot grote hoogte stijgt. Oorzaak is de vrouw van één van hen. Na afloop van haar bruiloft verzamelen de mannen zich in het café en daar blijkt dat er nog wat rekeningen vereffend moeten worden. Beschuldigingen en bekentenissen volgen elkaar in hoog tempo op. De machtsverhoudingen kantelen voortdurend. Langzaam krijg je als toeschouwer grip op de onderlinge relaties. De toneelvoorstelling kent een maffia-achtige setting in Quentin Tarantino-sfeer. Testosteron voelt aan als een achtbaanrit. Sterk spel en veel snelle grappen kenmerken deze thrillerachtige, intelligente komedie.
Turks gesproken met Nederlandse boventitels.
Productie van Stadsschouwburg Utrecht.

Expositie
Afrikaanderpark (Rotterdam), zaterdag 6 februari t/m zaterdag 27 maart 2010, toegang gratis
't Gemaal (Rotterdam), zaterdag 6 februari t/m zaterdag 27 maart 2010, toegang gratis

Fototentoonstellingen Otto Snoek & Robert de Hartogh

De komst van economische migranten uit Turkije naar Nederland en de relaties die sindsdien zijn ontstaan met Duitsland, Turkije en andere landen, vormen het thema van deze dubbeltentoonstelling van Kosmopolis Rotterdam en het Historisch Museum. Het museum selecteerde werk van fotograaf Robert de Hartogh. Hij fotografeerde in de jaren zestig als een van de eersten de werk- en woonomstandigheden, gezinshereniging en inburgering van Turkse gastarbeiders. Otto Snoek maakte in opdracht van Kosmopolis Rotterdam vijftien beeldverhalen van ondernemers, kunstenaars en managers in Rotterdam, het Ruhrgebied en Istanbul. Zij hebben allemaal een Turkse achtergrond en hun leven speelt zich af in een veel groter netwerk dan geboortegrond en woonplaats. NRC-correspondent Steven Adolf schrijft de portretteksten.

De tentoonstelling van Otto Snoek is in Afrikaanderpark. De tentoonstelling van Robert de Hartogh is in 't Gemaal. ´t Gemaal is geopend woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.
Productie van Kosmopolis Rotterdam.

Jazz
De Doelen (Rotterdam), Eduard Filipse Zaal, zondag 7 februari 2010, 14.30 uur, €10,- / € 8,- (Rotterdampas, CJP)/ € 5 (Jongeren t/m 16)/ Vrijkaarten 2e ticket/ studenten codarts inclusief pauzedrankje

Erman Dirikcan Trio

Sterke fusionjazz is het handelsmerk van het Erman Dirikcan Trio. Gitarist Dirikcan speelt een fretloze gitaar en maakt gebruik van de nodige elektronica. Toch maakt het trio ontspannen muziek zonder saai te worden. De muziek kan lekker rocken en ook funk behoort tot hun klankenpalet. De veelzijdigheid en de beheersing van de instrumentalisten maken dit trio tot een interessante jonge honden groep die experiment koppelt aan toegankelijkheid. Erman Dirikcan speelt gitaar en deelt het podium met Benedik Kiss op bas en Tuur Moens op slagwerk.


Film
Lantaren/Venster (Rotterdam), maandag 8 februari 2010, 19.30 uur, € 8,- (met kortingspas € 6,-)
Tropentheater (Amsterdam), dinsdag 9 & woensdag 10 februari 2010, Kleine Zaal, 20.30 uur, € 8,50 (met kortingspas € 7,50)

Cinema Turkije: Wrong Rosary (Uzak ihtimal)


Prachtig onthaast sfeerbeeld van meltingpot Istanbul

Muezzin Musa wordt verliefd op zijn buurvrouw, de katholieke verpleegster Clara. Het verhaal wordt nog uitzonderlijker als Musa Yakup ontmoet, die ook een band met Clara blijkt te hebben. Rustig, in een aangenaam ritme en met oog voor detail schildert de film diverse ongewone personages. Je ziet een prachtig sfeerbeeld van de meltingpot die Istanbul zowel in cultureel als in religieus opzicht is. De ontmoeting tussen het Christendom en Islam wordt fraai belicht zonder dat dit een overheersend thema wordt. Dit sterke debuut van Mahmut Fazil Coskun valt enorm op tussen de vele aanstormende cineasten uit Turkije. Uzak ihtimal (2009) is een onthaast, eenvoudig verhaal met veel aandacht voor de details van het alledaagse leven van een eenzame man. Niet voor niets is Coskun de eerste Turkse regisseur die de Tiger Award heeft gewonnen van het Internationaal Filmfestival Rotterdam.
Engels ondertiteld

Discussie
't Gemaal (Rotterdam), De Orangerie, zondag 14 februari 2010, 17.00 – 19.00 uur, toegang gratis, wel telefonisch reserveren via 010 476 90 29

Lezend spelen: het huis van de stilte door culturen en tijden heen

Schuif aan tafel bij Frans-Willem Korsten, hoogleraar Literatuur & Samenleving van de Erasmus Universiteit en acteurs uit Het huis van de stilte van O.T. Theater. Tijdens deze bijeenkomst wordt het boek Het huis van de stilte van Orhan Pamuk besproken samen met een groep van ca. 12 sleutelfiguren uit o.a. de Turkse gemeenschap die tijdens twee eerdere bijeenkomsten samen met Frans-Willem Korsten het boek hebben doorgenomen. Dit leesproject is een samenwerking tussen Kosmopolis Rotterdam en O.T. Theater. Huub Laurens maakt een filmverslag van het project. De lezers, hun vrienden en bezoekers van de bijeenkomst kunnen met € 2,50 korting naar de voorstelling Het huis van de stilte in het O.T. Theater op za 20 (première), wo 24 , do 25 of vr 26 februari.

Wereldmuziek
WMDC (Rotterdam), zondag 14 februari 2010, 20.30 uur, € 16 (CJP, Rotterdam Pas € 12 )
Podium Mozaïek (Amsterdam), zaterdag 13 februari 2010, 21.00uur, € 12,- (met korting € 10,-)
Voorafgaand aan de Türkü Bar in Podium Mozaïek is er een Diner Culturel. Prijs € 18,-

Türkü Bar: Hüseyin Turan

Volksmuziek in stadscafés

Hüseyin Turan is één van de meest populaire vertegenwoordigers van de hedendaagse Turkse volksmuziek. Hij studeerde aan het conservatorium van Izmir, waar hij als student de groep Laçin oprichtte, waarmee hij een paar hits scoorde. Later besloot Hüseyin om zich te concentreren op een solocarrière en maakte hij inmiddels 5 cd's. Turan is te zien in het concept van de Türkü Bar. Dat betekent goede volksmuziekmuziek en lekkere hapjes in een informele cafésfeer. Het is een begrip in het Istanbulse uitgaansleven. In een Türkü Bar geniet je van de Turkse volksmuziek in de sfeer van het hedendaagse grotestadsleven. Bij de afterparty gaat iedereen de dansvloer op.
De Türkü Bar in het WMDC wordt voorafgegaan door een 'taster' van de voorstelling Het huis van de stilte van Onafhankelijk Toneel met acteurs Erik van der Horst en Mustafa Duygulu.


Film

Tropentheater (Amsterdam), Kleine Zaal, dinsdag 16 februari 2010, 20.30 uur, € 8,50 (met kortingspas € 7,50)
Lantaren Venster (Rotterdam), maandag 8 maart 2010, 19.30 uur, € 8,- (met kortingspas € 6,-)

Cinema Turkije: Men on the Bridge (Köprüdekiler)

Boeiende film over dromen en ambities van Istanbuls jonge generatie

De illegale rozenverkoper Fikret, de taxibuschauffeur Umut en de verkeersagent Murat wonen in de buitenwijken van Istanbul. Dagelijks gaan ze via de brug over de Bosporus voor hun werk naar het centrum. Ze kennen elkaar niet. Hun dromen lopen tijdens het spitsuur door die van miljoenen andere bewoners van Istanbul. Op de zogenaamde grens tussen Azië en Europa volg je het echte leven van deze mensen die zichzelf spelen in hun authentieke leefwereld. Aslı Özge verhaalde in haar debuutfilm Ein Bisschen April uit 2003 over Berlijn. In Köprüdekiler (2009) zoomt ze in op de dromen en ambities van Istanbuls jonge generatie. De film is bekroond op het International Film Festival Istanbul als beste Turkse film.
Engels ondertiteld.

Wereldmuziek
De Doelen (Rotterdam), Jurriaanse Zaal, donderdag 18 februari 2010, 20.15 uur, € 19,-/€ 17,-/€ 13,-/€ 7,- normaal/Rotterdampas en 65+/CJP/t/m 16 jaar inclusief pauzedrankje
Tropentheater (Amsterdam), Grote Zaal, vrijdag 19 februari 2010, 20.30 uur, € 23 (met kortingspas € 19)

Istanbul Sacrée

Spirituele caleidoscoop van Istanbul

De altijd fascinerende toegangspoort van de Oriënt is een boeiende melting pot van volken en culturen. Het Turkey Now! festival 2010 presenteert in Istanbul Sacrée enkele kleuren uit deze caleidoscoop. Je ziet en hoort de spirituele en religieuze muziek van de Griekse, Armeense, Joodse en Islamitische gemeenschappen. De muziek die in kerken, synagogen en moskeeën ook vandaag nog veel gespeeld wordt, heeft een eeuwenoude traditie. Hoewel deze muziek veel verschillen kent, zijn er ook onverwacht veel gemeenschappelijke elementen. Het is wonderlijk om in muziek uit de Synagoge de Islamitische hymnen te herkennen en verrassend om in Islamitische muziek het Gregoriaans terug te vinden. Het onderstreept de veelkleurige, maar dus ook hecht verbonden samenleving van het Ottomaanse Istanbul. Een topensemble uit Istanbul met achttien musici en zangers afkomstig brengt de veelkleurige muziek van Istanbul Sacrée op het podium in Turkey Now! 2010. De artisitieke leiding is in handen van de welbekende gebroeders Fahrettin en Feruh Yarkin die al eerder in naammakende Kulsan-programma's schitterden, en de instrumentale begeleiding wordt verzorgd door hun Yarkin Ritm Ensemble.

Toneel

O.T. Theater, Nieuwe Zaal, (Rotterdam), zaterdag 20 (premiére), woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 februari 2010, 19.30 uur, € 18,50/ € 16,-/ € 13,50 (normaal/ Rotterdampas, 65+ en CJP/ student)
Bellevue Theater (Amsterdam), dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 maart 2010, 19.30 uur, € 17,50 (met korting € 15,-)

O.T. Theater - Het huis van de stilte

Naar de gelijknamige roman van Nobelprijswinnar Orhan Pamuk

Op meeslepende wijze schetst de Turkse schrijver Pamuk de twijfels en ideologische verwarring in zijn land gedurende de roerige jaren tachtig, waarin het land een balans probeert te vinden tussen westerse en oosterse waarden, tussen nationalisme en linkse ideologieën. Drie kleinkinderen brengen ieder jaar hun vakantie door bij hun grootmoeder Fatma. Dan kruisen hun wegen zich met die van Hasan, de zoon van een buitenechtelijk kind van Fatma's inmiddels overleden man. Hasan sluit zich aan bij de nationalistische jeugdbeweging, omdat hij zich niet kan vinden in de wereld van westerse waarden, waarin de kleinkinderen van Fatma zich juist zo thuis voelen. Het komt tot een noodlottige ontknoping.
Met o.a. Mustafa Duygulu, Marlies Heuer, Sadettin Kirmiziyüz en Bert Luppes.
Kijk voor meer speeldata op de website van O.T. www.ot-rotterdam.nl


Jazz

Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam), vrijdag 26 februari 2010, 20.15 uur, € 18,-

Karsu Dönmez

Multitalent is meer dan de Turkse Nora Jones

Haar stormachtige carrière begon in het restaurant van haar ouders in Amsterdam, waar zij zong en piano speelde. Inmiddels trad ze twee keer op in de befaamde Carnegie Hall in New York. Karsu Dönmez is als kind al gefascineerd door pianomuziek. Na het behalen van het havodiploma doet ze een jazzopleiding in Amsterdam, met als hoofdvakken piano en zang. Van niemand minder dan zangeres Esra Dalfidan, een bekende naam in de jazzwereld, krijgt ze gedurende drie jaar zangles. Karsu is al vergeleken met Nora Jones. Maar zij is eigenzinnig verder gegaan. Ze schrijft en componeert haar eigen nummers en werkt momenteel aan een album, dat een jazzy en bluesy karakter krijgt. Op een verrassende manier weet Karsu blues, fado, jazz en funk samen te smelten in haar liedjes. Haar pianospel gaat moeiteloos over van klassiek naar jazz en oosterse klanken. Karsu zingt ook Turkse liedjes. Met de klaagliederen en lange uithalen bezorgt ze haar toehoorders regelmatig kippenvel.
Stichting Mystiek presenteert dit concert in Turkey Now.

Pop

Melkweg (Amsterdam), MAX zaal, zaterdag 27 februari 2010, 20.30 uur

Istanbul Vibes: Duman

Tussen Turkse traditie en grunge

Als je de muziek van Duman hoort, is het niet vreemd te bedenken dat zanger/gitarist Kaan Tangöze in Seattle woonde aan het begin van de jaren '90. Zijn geluid en dat van zijn band Duman hebben onmiskenbaar trekjes van Pearl Jam. En waar Eddie Vedder vooral buiten Pearl Jam in zijn eentje folky muziek maakt, doet Duman dat dus als rockband. De groep laat zich daarbij inspireren door die rijke, welhaast onuitputtelijke Turkse traditie. En daarmee heeft de band Seatlle of niet, toch een origineel geluid. Duman klinkt Turks en toch ook weer een beetje grunge. De groep maakte tot nu toe vier albums, waaronder een live-album. De band treedt aan in een klassieke rockbezetting met twee gitaren, bas en drums. Na het optreden in de Melkweg zullen de Turks-Nederlandse allround meester op het gebied van mixen, DJ Sertan, en de Iraans-Nederlandse DJ Ishtar met haar groovy en tribal fusie van traditionele wereldmuziek en electronica, laten horen welke kruisbestuivingen er nog meer mogelijk zijn. Dit wordt geen alledaagse avond!

Wereldmuziek

De Doelen (Rotterdam), Expo Hal, zaterdag 27 februari 2010, 20.15 uur, € 19,-/€ 17,-/€ 13,-/€ 7,- normaal/Rotterdam pas en 65+/CJP/t/m 16 jaar inclusief pauzedrankje
Tropentheater (Amsterdam), Grote Zaal, zondag 28 februari 2010, 15.00 uur, € 23 inclusief pauzedrankje (met kortingspas € 19)

Dubbel concert: Pera Fasil Ensemble met Nurettin Çelik & Coşkun Sabah

Muziek uit Ottomaanse paleizen en liederen over Istanbuls nachtleven

De fasil is een licht klassieke, maar tegelijk wereldse muziekstijl die weer erg populair is in de trendy uitgaansbuurten van Istanbul. De muziek heeft zijn oorsprong in het Ottomaanse Rijk. Destijds klonk de fasilmuziek in paleizen en huizen van welgestelde Turken. Een typisch fasilconcert lijkt qua opbouw op een westerse suite, met ritmes die steeds intenser worden. Nurettin Çelik is een van de meest bewonderde vertolkers van de fasil. Het optreden van het Pera Fasil Ensemble start met een schaduwspel met Karagöz en Hacivat. Zij geven hiermee een bijzondere introductie op dit concert, zoals bij het klassieke vermaak in het oude Istanbul gebruikelijk was.
Na de pauze treedt Coşkun Sabah op, algemeen beschouwd als een van de beste ud-spelers van Turkije en ook bijzonder geliefd als zanger. Hij zal in zijn liederen vooral het Istanbulse nachtleven bezingen. Sabah maakte in de jaren tachtig zijn cd-debuut en verkocht daarmee 2,6 miljoen exemplaren, een record dat onaantastbaar lijkt.


MAART 2010

Wereldmuziek/jazz

Tropentheater (Amsterdam), Kleine Zaal, donderdag 4 maart 2010, 20.30 uur, € 17 inclusief pauzedrankje (met kortingspas € 14)
De Doelen (Rotterdam), Eduard Flipse Zaal, zaterdag 6 maart 2010, 20.30 uur, € 19,-/€ 17,-/€ 13,-/€ 7,- normaal/R'dam pas en 65+/CJP/t/m 16 jaar

Worldjazz: Serkan Çagri Ensemble & Yildiz Ibrahimova

Avontuurlijk zangduo op grenzen van jazz, klassiek, folk en avant-garde

Serkan Çagrı is een jonge, zeer getalenteerde en inmiddels wereldberoemde klarinetspeler. Yıldız Ibrahimova is een Bulgaarse zangeres met Turkse roots. Net als Greetje Bijma is zij vooral een stemkunstenares met een indrukwekkend stembereik van wel vier octaven. In het Balkan Jazz project duiken ze samen in de traditionele muziek van de Balkan tot Anatolië. Ze hebben een repertoire dat uiteenloopt van romantische zigeunernummers tot Oost-Europese folksongs. De authentieke etnische ritmes vermengen ze met hedendaagse jazz, klassieke muziek en avant-garde, met ruimte voor zowel gevoelige passages als levendige improvisaties. Bovendien laat Çagrı ook zijn vaardigheid horen op de chalumeau, een barokke voorloper van de klarinet. In Duitsland en in België werd dit duo onthaald op lovende kritieken en staande ovaties.

Toneel

Podium Mozaïek (Amsterdam),donderdag 11 (première) t/m zaterdag 13 maart 2010, 21.00 uur, € 18,- (11/3 en 12/3 vooraf Diner Culturel à € 17)
Theater Zuidplein (Rotterdam), Kleine Zaal, woensdag 31 maart 2010, 14.15 uur, voorverkoop € 9,50/ normaal € 12,50
Theater Rast – Eleni en Roos

Eigentijds drama van Şaban Ol tegen achtergrond van Grieks-Turks conflict

Twee jeugdvriendinnen, Eleni en Roos, beide voormalig variété artiest, zijn genoodzaakt hun huis in de oudste wijk van Istanbul te verkopen. Terwijl ze hun overwegingen doornemen, praten ze over ouderdom, dementie, euthanasie, seks en mannen. Langzamerhand komen onthullingen over hun gezamenlijke verleden naar boven drijven die ze niet van elkaar wisten. Er begint een kat en muisspel over de waarheid en leugens tussen deze twee dames. Deze nieuwe toneeltekst van Şaban Ol die de productie ook regisseert, speelt zich af tegen de achtergrond van de etnische conflicten tussen Grieken en Turken in het Istanbul van vijftig jaar geleden toen vele Grieken de stad ontvluchtten.

Jazz

De Doelen (Rotterdam), Eduard Flipse Zaal, vrijdag 12 maart 2010, 20.30 uur, € 19,-/€ 17,-/€ 13,-/€ 7,- normaal/Rotterdam pas en 65+/CJP/t/m 16 jaar
Bimhuis (Amsterdam) cd presentatie Fidan, zondag 21 maart, aanvang 20.30 uur, € 18,-

Fidan

Ritmische, energieke, sensitieve jazz

Fidan is een kwintet rond de Turks-Duitse zangeres Esra Dalfidan. Esra was in Duitsland actief met muziektherapie totdat zij in 2001 voor een zangstudie naar Nederland kwam. Twee jaar geleden studeerde ze af aan het Amsterdams Conservatorium. Haar stem en jazzy composities zijn energiek, ritmisch, sensitief en bevatten een hoogst aangename mix van Turkse, Europese en Amerikaanse invloeden. Met Fidan verovert ze thans de Nederlandse jazzwereld. Ze werkt met muzikanten Franz von Chossy op piano, Tomas Merlo op contrabas, drummer Uli Genenger. De bekende klarinettist Tobias Klein speelt klarinet, saxofoon. Esra zingt en bespeelt elektronica.


Discussie/toneel

Podium Mozaïek (Amsterdam), zondag 14 maart 2010, 13.30 – 15.00 uur, toegang gratis

O.T. te gast bij RAST

Bekijk scenes uit Eline & Roos van het Turks-Nederlandse gezelschap RAST en uit Het huis van de stilte van O.T. Theater en woon vervolgens de discussie bij over de gezamenlijke thematiek met regisseurs en acteurs. Eline & Roos vertelt over een Griekse en Turkse vrouw op leeftijd in Istanbul. Het toneelstuk Het huis van de stilte naar het gelijknamige boek van Pamuk vertelt aan de hand van het leven van grootmoeder Fatma over drie generaties op het breukvlak tussen oost en west. Eleni & Roos wordt door een Surinaamse en Antilliaanse actrice gespeeld en Het Huis van de Stilte door twaalf acteurs met diverse culturele achtergronden: Surinaams, Chinees, Nederlands en ook Turks. Na afloop wordt een verhaal verteld uit het verhalenproject van Podium Mozaïek over herinneringen uit het nieuwe of oude 'thuisland' van bewoners uit Amsterdam-West. Aanwezig zijn onder meer regisseur Mirjam Koen, actrice Lizzy Timmers en acteur Sadettin Kirmiziyüz.

Wereldmuziek

Podium Mozaïek (Amsterdam), zondag 14 maart 2010, 16.00 uur, € 12,-/ € 10,-.
Voorafgaand gratis introductieles Tangodansen 14.30 – 15.30 uur

Tombaz - Café Chantant

Tango uit Istanbul

Turkse tango? Het bestaat. Tombaz werd opgericht door het echtpaar Emirhan Tuga en Meral Ari-Tuga. Tombaz neemt u mee naar het Istanbul van de jaren dertig, de tijd waarin Atatürk zijn fundament legde voor het moderne Turkije. Tombaz blaast nieuw leven in diverse oude bijna vergeten muziekstijlen. Tombaz brengt ontroerende en melodieuze tango's, maar ook cabareteske canto's, operettenummers en vrolijke liedjes over vrouwen die flink wat liters alcohol aan kunnen. De liedjes worden omlijst door gedichten, sketches en dans. Tombaz presenteert het programma in een losse, informele sfeer. Het gezelschap bestaat uit zeven musici van Turkse en Nederlandse afkomst.

Fashion

Bijenkorf (Rotterdam), vrijdag 19 maart 2010 vanaf 18.30 uur, zaterdag 20 maart 2010 vanaf 13.00 uur
Toegang gratis

Modeshow Willem de Kooning Academy met Hatice Gökçe

De Bijenkorf organiseert in samenwerking met de Willem de Kooning Academy, Zadkine College en Kosmopolis Rotterdam een modeshow met werk van studenten. Willem de Kooning Academy heeft in het kader van het Turkey Now Festival de Turkse ontwerper Hatice Gökçe gevraagd om samen met een groep speciaal geselecteerde studenten te werken aan een speciale collectie. Deze collectie wordt op beide dagen in een spetterende modeshow getoond. De modeshow wordt op zaterdag muzikaal opgeluisterd door enkele muzikanten van het Ahirkapi Orkestra als voorproefje op hun concert diezelfde dag om 20.15 uur in de Doelen.
Het modeproject en de modeshow zijn een initiatief van Kosmopolis Rotterdam.


Wereldmuziek

Tropentheater (Amsterdam), Grote Zaal, vrijdag 19 maart 2010, 20.30 uur, € 23 inclusief pauzedrankje (met kortingpas € 19)
De Doelen (Rotterdam), Jurriaanse Zaal & Foyer, zaterdag 20 maart 2010, 20.15 uur, € 19,-/€ 17,-/€ 13,-/€ 7,- normaal/R'dam pas en 65+/CJP/t/m 16 jaar

Ahirkapi Orkestra

Groots zigeunerorkest van Turkije mixt Arabesque en gypsyswing

Tussen de Zwarte Zee, de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara ligt Thracië. Dit in historisch en cultureel opzicht zeer rijke gebied was vroeger verbonden aan de Balkan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit Ahirkapi, vanouds de zigeunerwijk van het Thracische gedeelte van Istanbul, een groots zigeunerorkest van Turkije vandaan komt. Het Ahirkapi Roman Orkestrasi heeft al op talloze festivals gestaan en speelde samen met grootheden uit de Balkanmuziek als Goran Bregovic. De titelloze debuutcd heeft een prachtgeluid dat het midden houdt tussen Arabesque en gypsyswing. De stemming varieert van zeer melancholiek tot heerlijk swingend. Aansluitend op het concert is een Gypsy Dance Party in de Marmeren Hal van het Tropentheater. Ook in De Doelen kunnen na de pauze van wie dat wil de voeten van de vloer.

Wereldmuziek

Podium Mozaïek (Amsterdam),zaterdag 27 maart 2010, 21.00 uur, € 18 (voorverkoop € 16) (vooraf Cultureel Diner à € 17)
WMDC (Rotterdam), zondag 28 maart 2010, 20.30 uur, € 16/ € 12 CJP en Rotterdam Pas

Türkü Bar: Rojin

Koerdische etnische muziek, maar geen purisme

Als Koerdische, afkomstig uit Adana, had Rojin bepaald geen rijke jeugd. Ze was vastbesloten haar artistieke talent te ontwikkelen en vrij snel na het afronden van haar conservatoriumopleiding in Ankara sloot ze een contract met Sony Music. In 2003 verscheen van haar tweede album Si op single en dat was een grote hit. Dit was van grote betekenis voor de ontwikkelingen van Koerdische etnische muziek. De muziek van Rojin heeft een volks karakter maar op haar meest recente cd Deq Dövme geven de hectische gitaren de songs soms een stevige rockondergrond mee. Rojin schrijft veel nummers zelf maar vertaalde ook werk van Loreena McKennit. Op haar platen zingt ze ook Turks, maar merendeels Koerdisch. Maar Rojin is dus geen purist. Net zo makkelijk flirt ze met Indiase muziek op haar laatste cd. Rojin is een eigenzinnig talent dat niet de makkelijkste weg kiest, maar wel succesvol is.


APRIL:


Wereldmuziek

De Meervaart (Osdorp), Grote Zaal, donderdag 1 april 2010, 20.15 uur, € 25

Slotconcert Turkey Now! 2010: Sevval Sam

Poëtische songs Anatolië, Istanbul en de regio rond de Zwarte Zee.

Na een korte carrière als actrice, neemt Sevval Sam haar debuut Sek op in 2006. Met de gepassioneerd gezongen klassieke Turkse liederen heeft ze direct groot succes. Op haar tweede cd Istanbul Secret's werkt ze samen met internationale muzikanten als Rob Garza, Benjamin Escoriza en Radio Tarifa. Sevval Sam zette haar succes voort ook met liederen uit de gevarieerde volksmuziek en is zonder enige twijfel een van de populairste Turkse zangeressen van het moment. In 2007 kreeg ze de prijs van beste zangeres van de Yildiz Universiteit in Istanbul. Haar laatste soloalbum Karadeniz (Zwarte Zee) is opgedragen aan Kazim Koyuncu. Onlangs werkte ze met andere groten als Sezen Aksu, Ajda Pekkan en Funda Arar mee aan het cd-project Güldünya Sarkilari, met als doel huiselijk geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen. In Turkey Now 2010 brengt Sevval Sam een gevarieerd programma van poëtische songs uit Anatolië, Istanbul en de regio rond de Zwarte Zee.

Jeugd/Wereldmuziek

Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam), Grote Zaal, zaterdag 3 april 2010, 15.00 u, € 13,- (volwassenen), € 7,50 (kinderen)

Darbuka Dum!

Familieconcert met Esra Dalfidan en het Kennemer Jeugd Orkest

Zangeres Esra neemt je in Darbuka Dum! van de Amsterdamse Turkse componist Selim Dogru, mee op een muzikale reis door Turkije. Esra is op vakantie in Antalya en wordt 's nachts wakker door een vreemd geluid. Is het echt of hoort ze dit in haar droom? Zij gaat haar bed uit het geluid achterna. Uren lang is ze op zoek. Net voor de zonsopgang vindt zij het geluid midden in het bos. Het komt van een man met zwart lang haar die een magische trommel bespeelt: de darbuka. Maar zodra de man haar ziet stopt hij met spelen. Esra was helemaal opgegaan in zijn spel. Ze kon niet bewegen, niet praten, nee zelfs niet meer denken. En plots is de man verdwenen. Sinds die nacht is Esra op zoek naar de man. Om te luisteren naar zijn muziek. Zij vraagt iedereen en zoekt in elke hoek, daarvoor doorkruist ze Turkije en doet ook Istanbul aan, maar ze vindt hem niet. Zij geeft niet op en gaat op reis: naar China, Afrika en Australië en eindigt in een Nederlandse concertzaal.
De Klankspeeltuin van het Muziekgebouw aan het IJ organiseert met musici uit het programma de voorafgaande weken workshops Darbuka voor basisschoolleerlingen.