Alevitische Semah

25 maart en 26 maart 2011

ALEVITISCHE SEMAH

Dubbelconcert met mystieke muziek, zang en dans van de Alevieten

cem12klUlas_2

Het ensemble Huu versterkt met Ulaş Özdemir en Mustafa Kilcik vertolken de muziek, zang en dans van de Alevieten op zowel traditionele als hedendaagse wijze binnen één fascinerende voorstelling.

De spelers en dansers van HUU, olv baglama en cumbusspeler Cem Yildiz, willen met hun moderne interpretatie de Alevitische muziek, dans en cultuur ook onder jongeren bekend en geliefd maken en slagen daar wonderwel in. Het past in een wijdere muzikale beweging van new age en is vergelijkbaar met wat Mercan Dede doet met de Mevlevi-soefimuziek. HUU betekent HIJ (God) en tegelijk de adem van de mens; bij de Alevitische dans wordt dit woord ritmisch gescandeerd en als ademtocht uitgestoten. De moderne uitvoering van de mystieke Semah-dans is een intense belevenis.

Samen met baglamaspeler en zanger Ulas Özdemir en met Mustafa Kilcik van het HASBIHAL ensemble worden in dit concert de traditionele liederen en dans vertolkt. HASBIHAL betekent in de Alevitische cultuur: communicatie, praten, delen, menselijk en goddelijk medeleven. In de concerten en ‘cem’rituelen delen de musici en dansers de Alevitische religieus-humanistische opvattingen in muziek en zang met elkaar en met het publiek, om hart en ziel te zuiveren. Het publiek maakt in die zin in ook deel uit van het ensemble. In deze humanistische stroming van de Islam, zijn alle schepselen gelijkwaardig en (ongeacht welke verschillen ook) een reflectie van de schepper. In acceptatie, respect en liefde voor al het geschapene wordt de schepper ervaren. Alles is heilig, ook de instrumenten waarop deze filosofie in de sfeer van een ‘muhabet’, een intieme mystieke bijeenkomst, wordt vertolkt. Bij de muziek en zang, ooit ontstaan in wisselwerking met de Anatolische troubadourstraditie, wordt door mannen en vrouwen de trancebrengende Semah-dans uitgevoerd.

HUU & HASBIHAL, bestaande uit een negental musici, zangers en dansers, maakt een prachtige en onvergetelijke synthese van verleden en heden in hun voorstelling van deze eeuwenoude cultuur uit Anatolië.

25-03-2011     De Doelen       Rotterdam
26-03-2011     Tropentheater       Amsterdam
Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook