Artikelindex

8 oktober – 23 november 2008

Opening

Sertab Erener met Metropole Orkest

  • wo 8/10 De Doelen, gz
  • do 9/10 Concertgebouw, gz

Sertab Erener, Tulug Tirpan & Het Metropole Orkest, olv dirigent Arjan Tien
Sertab Erener kreeg haar opleiding aan het staatsconservatorium in Istanbul. Zij begon haar carrière bij verschillende bands en later als achtergrondzangeres bij Sezen Aksu. Haar eerste eigen album 'Sakin Ol', verscheen in 1992, gevolgd door 'La'l' in 1994 en in 1996 kwam 'Sertab Gibi' uit. In 2000 drong zij door op de internationale hitlijsten, met haar acapella-vertolking van het nummer 'Zor Kadin' van de groep 'Voice Male'. In hetzelfde jaar bracht zij de single 'Bu Yaz' uit. Hierop is een duet met Ricky Martin te vinden, getiteld 'Private Emotions' en een duet met de Griekse zanger Mando, 'Ask/Fos'. Zij heeft ook diverse liederen gezongen van de inmiddels overleden, bekende, Anatolische rockzanger Fikret Kizilok.
Wij kennen Sertab Erener natuurlijk vooral van haar 1e prijs op het songfestival van 2003, waar zij met 'Every way that I can' Turkije vertegenwoordigde. 'Every Way that I can' is bovendien verkozen tot één van de beste negen nummers die op de songfestivals van de afgelopen 50 jaar te horen zijn geweest en werd een wereldwijde hit. Ook op het geheel door haar zelf geschreven en gecomponeerde album 'Ask Ölmez' uit 2005 schittert Sertab in elk nummer. In 2007 werd zij gekroond tot beste artiest van Turkije op de MTV Music Awards.

Pianist Sabri Tulug Tirpan zette na zijn muziekopleiding in Turkije zijn studie voort in Oostenrijk. Tulug Tirpan vergaarde internationaal lovende kritiek vanwege zijn jazzinterpretaties van Mozart, verschillende filmsoundtracks and het album "Santos de Casa" gewijd aan Braziliaanse componisten dat hij realiseerde in samenwerking met Fernando Paiva. De concerten van Tulug Tirpan met tal van musici uit de hele wereld zijn bij uitstek voor muziekliefhebbers met een oor voor avontuur over de genres heen.

Het Nederlandse Metropole Orkest is in 1945 begonnen als een groep van 17 musici en is in de loop der tijd uitgegegroeid tot een groot orkest met rond de 50 topmuzikanten. Het Metropole Orkest verzorgt in Nederland de muziek bij verscheidene televisie en radioprogramma's en geeft daarnaast talrijke concerten in binnen- en buitenland.

Het orkest heeft een heel breed repertoire en kan even makkelijk uit de voeten met jazz en klassieke muziek als met cabaret. Onder de artiesten die met dit orkest hebben opgetreden zijn namen Als Charles Aznavour, Arif Sag, Shirley Bassey en Andrea Bocelli. Samen met Sezen Aksu opende het Metropole Orkest onder leiding van dirigent Arjan Tien in 2007 het eerste Turkey Now Festival. Met het openingsconcert van Turkey Now 2008 met Sertab Erener en Fahir Atakoglu zet het Metropole Orkest een mooie traditie.

Wereldmuziek

Nilüfer Akbal, Özlem Taner & Mikail Aslan Band
(Turks-Koerdische ontmoeting)

  • vr. 24/10 Tropentheater, gz
  • za. 25/10 De Doelen (jz)

Nilüfer Akbal zingt volksmuziek in de twee Koerdische talen van Turkije, Kurmanci en Zazaca (haar moedertaal), en ook in het Turks. Nilüfer Akbal is in 1967 geboren in Mus-Varto en groeide op met de Koerdische-Alevitische volksmuziek van haar streek, die zij ook van jongsafaan beoefende.
Zij kwam in 1987 naar Istanbul en zette daar haar muziekstudie van zang, solfege en baglama voort aan het ASM, het Muziekcentrum van baglama-meester en zanger Arif Sag. Zij maakte haar eerste (Turkse) album in 1988 'Arzuhal Eyledim'. Zij verrijkte haar opleiding met danslessen aan het bekende Instituut van Hedendaagse Dans van Timur Selçuk en lessen bij Begüm Erdem van Istanbul Staatsopera en Ballet.
In die tijd kwam haar 2e album uit: ' Ben bir kadinim'.In 1991 verschenen op 2 albums van de bekende en later in de brandaanslag in Sivas omgekomen, eveneens Alevitisch- Koerdische musicus Hasret Gültekin: 'Newroz 1' en 'Newroz 2' (Koerdisch Nieuwjaar) haar eerste in het Koerdisch gezongen liederen, welke warm werden onthaald. Gültekin is voor haar een onvergetelijke stimulans geweest om liederen in haar moedertaal te vertolken. In dat jaar vertrok zij naar Duitsland en nam les bij stempedagoog Paulo Gronau in Keulen. Zij werd tevens toegelaten tot het 'Rheinische Musikschule' waar zij twee jaar studeerde. In die periode brak zij door met haar succesvolle en geliefde album in het Koerdisch, 'Miro'. Met het repertoire van 'Miro' heeft zij vervolgens in vele landen tal van concerten gegeven en roem verworven.
In 1998 betrad Nilüfer Akbal samen met de Franse arrangeur Jean Michel Kanner ook experimentele wegen met het album 'Revingi'.
Haar album 'Ray'e' dat zij samen met Ayhan Evci in 2002 maakte, werd door de landelijke Duitse Radio SFB-Multi-kulti gekozen tot 'Beste album van de week'.In 2005 werd haar nieuwe album 'Sewa' vervolgens door de WDR-radio tot 'Beste album van de week' gekozen, en het lied 'Ez Tazeme' stond drie weken lang op de 2e plaats van de WDR-top 10.

Behalve door haar albums en concerten is Nilüfer Akbal ook bekend door haar optreden in filmmuziek, zoals van de bekende film Yol van Yilmaz Güney.
In Turkije behoort Nilüfer Akbal op dit moment tot de meest geliefde en populaire stemmen, met name ook bij jongeren.

Nilüfer Akbal vertolkt, volgens eigen zeggen, de kleuren en klanken van haar roots uit het onnoemelijk kleurrijke en klankrijke mozaiek van muziek van Turkije.

Mikail Aslan is een van dè vertolkers van Koerdische muziek uit Turkije. Mikail Aslan is als het ware met de baglama opgegroeid. Zijn eerste composities bracht hij ten gehore met groepen als Grup Munzur en Grup Tohum. In het jaar 2000 richtte hij samen met de Duitse Jazzmusici Michael Weil en Dieter Schmalzried het Mikail Aslan Ensemble op. Met hen bracht hij zijn muziek naar de podia van Europa. In 2001 is hij begonnen met het bestuderen van de klassieke gitaar in de stad Mainz en heeft hij als begeleidingsinstrument de saxofoon gekozen. Mikail Aslan verweeft in zijn werk de geschiedenis, mythologie en identiteit van zijn geboortestreek. Op zijn albums toont hij aan dat "Alle muzikale toonaarden van de wereld zij aan zij kunnen gaan".

Özlem Taner behoort tot de jonge generatie volksmuzikanten van Turkije. Haar stem en baglamaspel zijn regelmatig te horen in films en televiesieprogramma's. Haar eerste album met werken van de oude meestertroubadours als Ashık Mahzuni Serif, Ashık Davut Sulari, Muhlis Akarsu, Neset Ertas en Ashık Ikrami, betekende haar doorbraak. Met name haar vertolking van Turkmeense melodieën en liederen uit de regio's Antep en Barak maken veel indruk, evenals haar gevoelige vertolking van de Alevitische muziek. Het album toont haar meersterschap, zowel vocaal als instrumentaal. Met het album 'Türkmen Kızı' dat in Engeland is uitgebracht, heeft zij de kwalificatie van "meestbeluisterd" verworven op de hitlijst van de internationale wereldmuziekpers.


 

Wereldmuziek

Sabahat Akkiraz, Musa Eroglu, Erdal Erzincan & Mustafa Özarslan

  • vr. 14/11 Tropentheater, gz
  • za. 15/11 De Doelen (wbz)

"Birlikte Türküler Söylüyoruz" -"Samen Türkü's Zingen" is de naam van hun programma.

Muzikanten van drie generaties, ieder op zichzelf virtuoos op baglama en met zang en wereldbekend, zijn bijeen gekomen om de duizend jaar oude maar bijna verdwenen traditie om liederen van de volksmuziek (Türkü's) meerstemmig uit te voeren nieuw leven in te blazen. De groep bestaat uit de topmusici van de Anatolische en Alevitische volksmuziek: Musa Eroglu, Sabahat Akkiraz, Erdal Erzincan en Mustafa Özarslan.
In het eerste deel van "Birlikte Türküler Söylüyoruz" staan twee onvergetelijke stemmen van Anatolië centraal: Sabahat Akkiraz ve Mustafa Özarslan die türkü's en halay-volksmelodieën ten gehore brengen.
Het tweede gedeelte is ingeruimd voor de meester baglama-spelers Musa Eroglu en Erdal Erzincan met Alevitische liederen. Laatstgenoemde vertegenwoordigt een nieuwe generatie baglama-musici. In de finale delen alle artiesten het podium en nemen met hun gezamenlijke muziek afscheid van het publiek.

Istanbul Vibes

Taksim Trio

  • vr.31/10 Tropentheater, gz
  • za. 1/11 De Doelen (jz)

De drie gepassioneerde musici Hüsnü Şenlendirici (klarinet), İsmail Tunçbilek (baglama) en Aytaç Doğan (kanun) hebben ieder individueel al talloze malen het podium beklommen, zijn even zoveel keren in de studio in geweest en hebben ieder roem behaald. In hun Taksim Trio brengen zij de drie instrumenten, klarinet, kanun en baglama bijeen. Dit levert een unieke combinatie op. Şenlendirici, Tunçbilek en Doğan kunnen minutenlang improviseren en op eigen wijze hun achtergrond, geschiedenis en cultuur in de muziek tot uiting laten komen.
Op hun album van dezelfde naam ligt het zwaartepunt op hun eigen composities en de improvisatiesolo's, maar ook de vertolking van composities van legendarische Turkse artiesten als Orhan Gencebay, Zülfü Livaneli en Şükrü Tunar de aandacht. Het Taksim Trio is een van de meest opzienbarende nieuwe muzikale projecten van de laatste jaren. De combinatie van klarinet, Baglama en kanun, gevormd door drie virtuozen die spelen met dezelfde bezieling is een verrijking voor de wereldmuziek.

Jazz / Istanbul Vibes

DoelenEnsemble – Evrim Demirel

  • do. 16/10 De Doelen

Het DoelenEnsemble, huisensemble van concertgebouw de Doelen organiseert een concert rond de jonge Turkse componist Evrim Demirel.
Evrim werd in 1977 geboren in Izmir. Hij studeerde muziek aan de Bilkent Universiteit en besloot in 2000 om verder te studeren bij componist Klaas de Vries in Rotterdam. Ook volgde hij lessen bij Jazzpianist Rob van Kreeveld. Inmiddels is Evrim zelf een jazzpianist van naam geworden in Istanboel en heeft hij Nederland met vele prijzen weer verlaten, o.a. de prijs voor compositie en de NOG aanmoedigingsprijs voor zijn orkestwerk Ottoman miniatures.
Evrim combineert klanken uit de hedendaagse muziek met technieken van de klassieke Turkse muziek en westerse instrumenten met instrumenten uit de Turkse volksmuziek. Dit resulteert in een unieke toegankelijke stijl. Ook wil het Doelen van de gelegenheid gebruik maken om Evrim als Jazz pianist aan het werk te zien.
Het concert komt tot stand in samenwerking met de stichting Kitabo, gevestigd in Rotterdam, een kunstzinnig opleidingscentrum met oriëntatie op Turkse cultuur.

Baraná Trio & guests (ism SJIR)

  • vr. 17/10 De Doelen (efz)
  • ma. 20/10 Bimhuis

Over de cd De Nachtegaal en de Roos (Gül ve Bülbül) van het Baraná Trio, van vocalist/multi-instrumentalist Behsat Üvez, klarinettist Steven Kamperman en accordeonist Bart Lelivelt, schreef recensent Holly Moors: 'De muziek van dit trio is niet alleen spannend, grappig of melancholiek, ze is ook gewoon bloedmooi'. Het Turks-Nederlandse trio, dat Turkse tradities oprekt richting jazz, krijgt tijdens dit concert gezelschap van twee bijzondere gasten: tovenaar op de cello Ernst Reijseger en de buitengewone ney-, kaval- en zurnaspeler Cengiz Baytemür uit Istanbul.

Istanbul Vibes

Misirli Ahmet

  • zo. 26/10 Lantaren/Venster
  • wo. 29/10 Bimhuis

Misirli Ahmet heeft zichzelf op zijn zeventiende darbuka leren spelen en begon zijn muziakele carrière in 1987 in Ankara. Niet lang daarna is hij naar Frankrijk gegaan en heeft daar nieuwe technieken ontdekt. vervolgens heeft hij in Egypte gewerkt met de meest beroemde percussionisten aldaar. Vanaf die tijd voert hij zijn artiestennaam: Misirli Ahmet. Na terug te zijn gekeerd heeft hij het album 'Oriental and Percussion' opgenomen. In Istanbul maakte hij opnieuw kennis met vernieuwende speltechnieken. Zijn gevoel voor ritme en zijn beroemde solo's zijn inmiddels terug te vinden op de albums van verschillende wereldbekende artiesten die hij heeft begeleid. Hij heeft Turkije vertegenwoordigd op verschillende percussiefestivals onder meer in Tunis en andere landen rond de Middellandse zee en daar veel opzien gebaard. In de serie albums die naar aanleiding van deze festivals gemaakt is er ook een opgenomen als tribute aan Misirli Ahmet, het album 'Natural Moments'. Tevens is hem de titel van 'meester' verleend. Hij heeft in 2006 eveneens de door Eduplus ingestelde jaarlijkse prijs voor top muzikanten, de 'Liderlik Zirvesi' prijs gewonnen. Misirli Ahmet maakte in 2003 deel uit van het Medimusses poject van Euromed en heeft in bijna alle landen van Europa opgetreden, behalve in Nederland. De hoogste tijd dus om in het Turkey Now Festival 2008 hier live van hem te kunnen genieten.

Jazz / Istanbul Vibes

Esra Dalfidan & Tineke Postma (ism SJIR)

  • vr. 7/11 De Doelen (efz)
  • vr 14/11 Bimhuis

The Fascinating Esra & The Amazing Energy of Tineke Postma

Esra Dalfidan werd afgelopen jaar uitgeroepen tot winnares van het Jazz Vocalisten Concours. Een zangeres en componiste met een zeer eigen stijl en een fascinerende voordracht. Daarbij verloochent zij haar Turkse afkomst niet en brengt ze ook enkele liedjes die aan haar geboorteland refereren.
Er zijn niet veel jonge jazzmusici die in korte tijd zoveel internationale aandacht trokken als saxofoniste Tineke Postma. Haar wonderschone geluid, ideeënrijkdom, improvisatie, compositietalent en ambitie brachten haar al in de New Yorkse Carnegie Hall.

Esra Dalfidan – zang, Tineke Postma – saxen, Edoardo Righini – gitaar, Marc van Roon - piano
Frans van der Hoeven – contrabas, Sebastiaan Kaptein - drums


 

Istanbul by Night

Teoman (pop/rock)

  • za 18/10 Paradiso

Teoman is een populaire Turkse Rock artiest en song-writer. Zijn muziek kan worden omschreven als "pop-rock" of "soft-rock". Teoman wordt in zijn land ook wel de Rockkoning genoemd.

Na afgestudeerd te zijn op "women-studies" op Istanbul University is hij zijn muziekale carriere begonnen met zijn eerste band Mirage in 1986. Teoman heeft 10 jaar met verschillende bands opgetreden totdat zijn doorbraak kwam met "Ne Ekmek Ne de Su"(Geen Brood en Geen Water).
Hiermee won hij de eerste prijs voor de Roxy Music Awards.

Teoman heeft ook hoofdrollen gespeeld in verschillende Turkse films. Daarnaast is hij regelmatig in het nieuws vanwege zijn excentrieke houding en gewaagde uitspraken.

Support: Tolga Bleda Tuncer & Band, In het voorprogramma staan Tolga Bleda Tuncer en band. Deze Turks-Nederlandse band is erg populair in Nederland. De groep speelt voornamelijk Turkse covernummers.

Kamermuziek (klassieke crossovers)

De nieuwe republiek Turkije (1923) wilde van het Osmaanse Turkije een op moderne westerse leest geschoeide maatschappij maken. Ook de kunst moest haar bijdrage aan dit verlichte streven leveren. Nationaal cultuurgoed diende te worden gecombineerd met eigentijdse muzikale ontwikkelingen. Paul Hindemith werd uitgenodigd om te helpen bij de opbouw van een Staats Conservatorium. Uit dit visionaire beleid is een rijk en breed geschakeerd muzikaal erfgoed ontstaan, waarmee u in deze serie kennis kunt maken. Verwacht geen wereldmuziek en ook geen cross-over. U hoort onder meer werk van Ahmed Adnan Saygun, de schepper van het machtige Yunus Emre Oratorium. U beluistert ook klassieke werken, vertolkt door top-uitvoerenden van Turkse origine.

Pianoduo Ferhan & Ferzan Önder (ism KAM)

  • ma. 13/10 Concertgebouw, kz

Igor Stravinsky 'Le sacre du printemps' voor 2 pianos
Kamran Ince (1960) 'Sheherazade Alive' voor 2 pianos
Fazil Say (1970) 'Sevenlere dair' voor 2 pianos
Franz Liszt Hongaarse Rapsodie voor 4 handen


Efe Baltacigil (cello) & Benjamin Hochman (piano) (ismKAM)

za. 1/11 Concertgebouw, kz

Efe Baltacigil cello, Benjamin Hochman piano

Felix Mendelssohn-Bartholdy Sonate nr 1 in Bes opus 45
Hasan Ucarsu (1965) Türkü
Ahmed Adnan Saygun Sonate nr 1
Johannes Brahms Sonate nr 1 in e opus 38

Kudsi Erguner en en,semble (sufi)

  • ma. 3/11 Concertgebouw, kz

Kudsi Erguner, afkomstig uit een Turkse muzikantenfamilie, woont en werkt in Parijs als musicus (bespeler van de ney, een rietfluit), componist, musicoloog, docent, schrijver en vertaler. Opgeleid door zijn vader raakte hij vertrouwd met de eeuwenoude traditie van de Turkse klassieke muziek. Maar hij onderzocht ook de muziek van India en Pakistan, speelde samen met musici over de hele wereld en stond twee jaar geleden samen met Trilok Gurtu nog op Cross-linx. Een wereldmusicus pur sang. Zijn cd 'Islam Blues' sloeg de brug tussen de mystiek van het Oosten en de Westerse jazz-muziek. Een fascinerende ontmoeting van twee culturen, waarvan Kudsi Erguner de belichaming is.

Kudsi Erguner is een telg uit een familie van ney-spelers, geworteld in de mevlevi soefi-traditie van zijn vaderland. Met zijn ensemble voert hij klassieke Osmaanse composities uit op ney (rietfluit), 'ud (luit), qanun (citer) en def (lijsttrom). Deze worden afgewisseld met parelende vocale improvisaties van de zanger, alles binnen de strikte regels van de traditionele makam.

Kudsi Erguner & Ensemble: Yunus Balcioglu, zang - Kudsi Erguner, ney - Hakan Güngör, qanun -
Mehmet Bitmez, 'ud - Derya Türkan, kemençe - Bruno Caillat, percussie

Istanbul Solisten olv Cihat Askin (viool) & Gil Sharon (viool) (ism KAM)

  • ma. 10/11 Concertgebouw, kz

Georg Friedrich Händel 'The arrival of the Queen of Sheba'
Muammer Sun (1932) 'Demet' Suite
Johan Baptist Vanhal Vioolconcert in G
Giuseppe Tartini 'Le trille du diable'
Ulvi Cemal Erkin Sinfonietta

Opera

Nederlands Blazers Ensemble – (Il Turco in Italia)

  • zo 12/10 en ma 13/10 Muziekgebouw a/h IJ

Met eens stevige dosis artistieke vrijheid, nieuwe verbindende teksten, een gerenomeerde vocale cast en spelend op historische instrumenten transformeert het Nederlands Blazers Ensemble opera's uit het grote operarepertoire tot nieuwe kameropera's voor de concertzaal. In de cyclus Rossini's-opera's maakt het NBE een nieuwe kameropera van Il Turco in Italia (1814) ofwel De Turk in Italie. Deze keer zijn alle teksten, ook die van de aria's opnieuw in het Nederlands geschreven.

Met een bijna expres onmogelijk en ingewikkeld verhaal neemt Rossini in Il Turco, het soap-achtige opera-genre op de hak waarmee hij zelf later zoveel succes zou oogsten (De Barbier van Sevilla). Een Turkse prins, twee damens die naar zijn hand dingen, een verloofde en een echtgenoot zijn de spelers in een klucht die een tekstschrijver (Rossini zelf?) op het podium in goede banen probeert te leiden om zo tot een mooi verhaal te komen. Data levert mooie momenten op.


 

Dans

Ankara Nationaal Ballet

  • wo. 29/10 Muziekgebouw a/h IJ

Theater

Kosmopolis - (Garaj Night)

  • vr 10/10, za 11/10, zo 12/10, ma 13/10 Rotterdam Schouwburg (kz)/Frascati

Garaj Night staat garant voor hip & happening Istanbul. Vernieuwend theater, dans, mode en Turks fingerfood uit de metropool aan de Bosporus. Garajistanbul, een theater in een voormalige garage, werkt nauw samen met de Nederlandse organisatie Kosmopolis en presenteert zichzelf dit jaar voor het eerst in Nederland gedurende vier Garaj Nights in de grote steden. Maak kennis met Garaj en geniet van wat deze zinderende stad te bieden heeft. Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Amsterdam.

Rast (Dilek)

  • di 11/11 Rotterdam Schouwburg
  • zo 16/11 Amsterdam Schouwburg

Eerwraak en eer gerelateerd geweld is een fenomeen dat in de huidige samenleving van zowel Turkije als Europa actueel is. De taboes en botsingen van traditie en de moderniteit die met eerwraak gepaard gaan, komen terug in de nieuwe productie van Theater RAST: Dilek, een Turks volksopera over eerwraak. Met Dilek wil RAST de wortels van het probleem blootleggen en letterlijk een stem geven aan de slachtoffers.

Het verhaal draait om het meisje Dilek die verliefd is op een jongen. Hun liefde is volstrekt onschuldig. Haar ouders willen haar echter uithuwelijken aan een andere familie. Omdat Dilek in gezelschap met de jongen zijn gesignaleerd, gaat ze over de tong. 'Want een meisje dat in het gezelschap van jongens verkeert, kan geen maagd meer zijn', concludeert de gemeenschap. Er wordt over haar gesproken alsof ze een hoer is. En dat is een ernstige schending van haar familie eer. Dit is de opmaat voor een vreselijk drama. Of is er nog hoop voor Dilek?

Een hartverscheurend verhaal over een meisje dat, beklemd tussen traditie, geloof en de eer van haar familie, probeert de weg van haar hart te volgen. Vader, moeder, broers en haar andere familieleden vormen een genadeloze draaikolk waarin ze ook zelf gevangen zit.

Anatolische volksliederen
In Dilek mengen authentieke Anatolische volksliederen en zangvormen zich met elementen uit de klassieke westerse opera. Vertrekpunt is de volksmuziek uit zuidoost, oost en midden Anatolië met ballades en epische zang, veelal begeleid door de Turkse luit, de saz en percussie-instrumenten. De liederen gaan over onbereikbare liefdes, dagelijkse gebeurtenissen en rituelen en thema's als vetes, natuurrampen en eerwraak. De cast bestaat uit een orkest en zangers/acteurs uit Turkije. Ieder personage in de volksopera zingt, acteert en musiceert vanuit zijn of haar eigen perspectief en rol in dit tragische liefdesverhaal.

Nevenprogramma Dilek
Om het onderwerp eerwraak op interactieve wijze te bespreken, biedt RAST een viertal nevenprogramma's aan, bestaande uit inleidingen/lezingen, debatten aan de hand van de documentairefilm van Stichting Verdwaalde Gezichten o.l.v. Yeter Akin en Seren Dalkiran, workshops over Turkse volksopera en nabesprekingen met regisseur Celil Toksöz en spelers.

Concept en regie Celil Toksöz Research en adviezen Melih Duygulu en Renate van der Zee Fotograaf Bernadette Gerats
Samenwerkingspartners Internationaal Theaterfestival Ankara, Koceli Universiteit, Theaterfestival Diyalog Berlijn Met steun van Festival Turkey Now (Kulsan), Festival OostCultuur Gelderland en Stichting Mooi Den Haag

Afsluitingsconcert

New Cool Collective & Serkan & Sükriye Tutkun

  • za. 22/11 De Doelen (wbz)
  • zo. 23/11 De Melkweg

Het New Cool Collective startte in 1994 op de bühne van het populaire Amsterdamse café Meander en speelde vanaf 1994 op vele plaatsen in de wereld. In het New Cool Collective, dat optreedt in verschillend formaat van 7 koppige band tot en met een voltallige bigband, komen de musici uit verschillende muzikale tradities en beheersen verschillende stijlen. Tot nu toe hebben zij onder andere gespeeld op de festivals Lowlands, Roskilde en Sziget, in de bekende clubs van Wenen en Istanbul en in het beroemde London Jazz Cafe en North Sea Jazz Festival. De groep geeft een onvergetelijke 'stage performance' en weigert binnen de nauwe grenzen van de Jazz clubs te blijven. Willem Friede, de toetsenist die de arrangementen voor zijn rekening neemt, heeft nu 250 nieuwe arrangementen klaar. De levendige uitvoering van de groep is te horen op hun laatste live album "New Cool Collective - Big Band Live", dat in 2007 is uitgebracht.

Van jongs af aan wilde Sükriye Tutkun theateractrice worden. Echter na haar middelbare school, moest deze droom het toch afleggen tegen haar passie voor muziek. Na een jaar zangstudie aan het Staatsconservatorium van de Universiteit van İstanbul ging zij opera studeren aan het Staatsconservatorium van de Mimar Sinan Universiteit. In haar conservatoriumjaren zong zij als sopraan bij het TRT Jeugdkoor, het İstanbul Jeugd Opera Koor en het koor van de St. Antoine kerk.
Zij gaf al tijdens haar studie zelf muziekles en dirigeerde kinderkoren.
Tutkun zoekt naar methoden om in de jazz- en moderne muziek ook de rijkdom en de emotie van de volksmuziek en de traditionele Turkse melodieen te behouden. Dit komt onder meer tot uiting in haar eerste werk, "Sevin Gayri". Zij werkte met vele bekende musici als Ferhat Livaneli, Zülfü Livaneli, Fahir Atakoğlu, Atilla Özdemiroglu, Arif Sag, Ali Osman Erbası. In Turkije heeft Sükriye Tutkun inmiddels een Gouden Plaat gekregen van het label EMI. Zij heeft veel in het buitenland opgetreden, maar nu in Turkey Now 2008 voor het eerst in Nederland. Haar eerdere droom is inmiddels uitgekomen met de uitvoering van haar türkü- musical, "Sultan Gelin" (Sultanbruid) in het seizoen 2003-2004. Haar laatste allbum "Salincak" (Schommel) is in 2006 verschenen.

Onder leiding van de fabuleuze Turkse klarinetist Serkan Cagri komt dit concert tot stand en hij maakt er met Sükriye Tutkun en Het New Cool Collective een verrassende en onvergetelijke Turks-Nederlandse crossover van.


 

RANDPROGRAMMA

Expositie

Istanbul & Amsterdam - door de ogen van Magnum-fotograaf Ara Güler

  • za 25/10 -23/11 Muziekgeb. a/h IJ

Behalve dat Ara Güler als dé fotograaf van Istanbul een grootheid is in de Turkse fotografie neemt hij ook een speciale plaats in binnen de geschiedenis van de wereldfotografie. Hij is de belangrijkste vertegenwoordiger van de creatieve fotografie op internationaal niveau.
Hij werd in 1928 in Istanbul geboren. Zijn vader had een apotheek aan de Istiklal Caddesi, in Beyoğlu en verkeerde binnen een brede cirkel van vrienden binnen het kunstenaarsmilieu van die periode. Door Ara Güler's eerste contacten met de kunstwereld besloot hij tot een carrière in de cinema. Hij werkte in filmstudio's en volgde acteerlessen bij Muhsin Ertoğrul, de grondlegger van het moderne Turkse theater. Vervolgens verruilde hij in 1950 de film voor de journalistiek bij de krant Yeni Istanbul, terwijl hij ook de universiteit bezocht.In 1958 vervulde hij zijn eerste buitenlandse opdrachten Time-Life, Paris Match and Stern. Hij werd in 1961 benoemd tot hoofd van de foto-afdeling van het tijdschrift Hayat en na zijn ontmoeting met Henri Cartier Bresnon, sloot hij zich aan bij het Parijse Magnum Agentschap. Hij werd in het Britse 'English Photography Annual Anthology' genoemd als een van 's werelds zeven beste fotografen. In dat zelfde jaar werd hij als enig Turks lid toegelaten tot de ASMP (American Magazine Photographers Association). in 1962 ontving hij de titel 'Master of Leica', een titel die maar zelden wordt toegeschreven aan fotografen. Het Zwitserse Camera Magazine publiceerde een speciale editie over Ara Guler. Zijn foto's werden tentoongesteld in het Museum of Modern Art in New York en tijdens de Fotokina Fair in Keulen. Zijn fotoboek "Türkei" werd in 1970 in Duitsland gepubliceerd. Zijn kunst- en kunst-historische fotografie werden gebruikt door Time-Life, Horizon, Newsweek en door Skira Publishing in Zwitersland.
Ara Güler reisde naar de meest moeilijke bereikbare uithoeken van de wereld, w.o. Iran, Kenya, Kazakhstan, New Guinea, Afghanistan, Pakistan, India, Borneo en door alle delen van Turkye. Hij maakte foto-interviews met beroemdheden als Winston Churchill, Indira Gandhi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali en Pablo Picasso.
Sinds die tijd heeft hij ontelbare onderscheidingen ontvangen en is zijn werk veelvuldig geëxposeerd en gepubliceerd door vermaarde uitgevers. Hij produceerde ook een film 'Het einde van de held' in 1975, gebaseerd op een fictief verhaal over de ontmanteling van het oorlogschip Yayuz.
Veel van Ara Gulers foto's zijn opgenomen in collecties door musea en bibliotheken w.o de Nationale Bibliotheek van Parijs, George Eastman Museum, Universiteit van Nebraska, de Sheldon Verzameling, Köln Museum Ludwig, en Das Imaginare Photo Museum.
Ara Güler woont in Istanbul en fotografeert nog steeds. Zijn café ARA, in het hartje van Istanbul, is een internationale ontmoetingsplaats van fotografen, andere kunstenaars en voor wie maar wil, waar men van gedachten kan wisselen met deze, ook wel 'The Ey of Istanbul' genoemde, nestor van de Turkse fotografie.
De expositie in het Muziekgebouw aan 't IJ zal behalve foto's van Istanbul ook werk van Amsterdam tonen, waar Ara Güler in 2001 in opdracht van Kulsan heeft gefotografeerd.

Cinema
3 bekroonde 'Nieuwe Turkse klassiekers'

Karpuz Kabuĝundan Gemiler Yapmak (Boats out of Watermelon Rinds)

  • di 14/10 Tropentheater

Regie: Ahmet Uluçay
Met: Ismail Hakki Taslak, Kadir Kaymaz, Gülayşe Erkoç e.a.
Turkije, 2004, 98 minuten, 35mm, Eng. ondertiteld

De film speelt in Tepecik, een klein dorp in Anatolië. Recep en Mehmet zijn twee jonge boerenzonen die in de leer zijn in de dichtstbijzijnde stad Tavsanli. Recep helpt een watermeloen verkoper, Mehmet werkt als hulpje van de kapper. Beide zijn helemaal gek van film en tussen de bedrijven door proberen ze zelf een film in elkaar te zetten van oude stukjes film die ze gevonden hebben. Ze dromen ervan beroemde regisseur te worden en zo hun dorp te kunnen verlaten om een succesvolle toekomst tegemoet te gaan.

Yumurta (Het Ei)

  • wo 15/10 Tropentheater

Regie: Semih Kaplanoğlu
Met: Nejat Işler, Saadet Işil Aksoy, Ufuk Bayraktar e.a.
Turkije, 2007, 97 minuten, 35mm, Engels ondertiteld

De dichter Yusuf keert terug naar zijn geboortedorp als zijn moeder overleden is. Hij is er jaren geleden vertrokken. Een jonge vrouw, Ayla wacht op hem in het vervallen huis. Yusu weet niets van haar bestaan af, maar zij blijkt al 5 jaar lang bij zijn moeder te hebben gewoond. Zijn moeder heeft hem om een laatste gunst gevraagd (een traditionele begrafenis) en uit schuldgevoel besluit hij die wens in te willigen en te blijven. Samen met Ayla gaat hij op weg om de begrafenis voor te bereiden.

Mutluluk (Geluk)

  • do 16/10 Tropentheater

Regie: Abdullah Oguz
Met o.a.: Őzgü Namal, Talat Bulut, Murat Han e.a.
Turkije, 2007, 123 minuten, 35mm, Engels ondertitled

Deze prijswinnende film, die regisseur Abdullah Oguz maakte naar aanleiding van de roman Mutluluk van de Turkse Zülfü Livaneli draait het om drie personages: Meryem, Irfan en Cemal. Het verhaal speelt zich af op het prachtige Turkse platteland. Een jong meisje wordt ongewensd zwanger en moet, volgens de traditie van de familie en de gemeenschap zelfmoord plegen. Ze weigert en wordt onder begeleiding naar de stad gestuurd. De begeider moet het karwei daar af maken. Dan krijgt het verhaal een andere wending.

Turks-Nederlands Jazzcafé

The Istanbul Connection (Jazz meet Turkey Now) datum volgt Podium Mozaiek/ Lantaren Venster

Op initiatief van de Rotterdamse musici percussionist Ruben van Rompaey en saxofonist Dick de Graaf vond in december 2004 een ontmoeting plaats tussen musici uit Rotterdam en uit Istanbul. Met de bekende Turkse meester van de snaar Erkan Ogur op de fretloze gitaar, met pianist Baki Duyarlar en bassist Erdal Akyol was de formatie Istanbul Connection een feit.

Het Kulsanproject trok uitverkochte zalen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, het publiek juichte en gelukkig was er nog een middag vrij om opnamen te maken voor een CD inmiddels is uitgebracht door KALAN Records in Istanbul.

The Istanbul Connection II ging van start met een indrukwekkend optreden in de Nieuwe Kerk in Amsterdam tijdens de expositie Istanbul: de Stad en de Sultan. Opnieuw met het Nederlands spraakmakende jazzduo Ruben van Rompaey en Dick de Graaf. Nieuwkomer is het jonge toptalent Onur Ataman uit Istanbul, die een aantal interessante composities toevoegde aan het repertoire, dat verder bestaat uit Turkse traditionals en composities van de andere bandleden.

De bezetting van Istanbul Connection II: Onur Ataman – gitaar en fretloze gitaar, Jeroen van Vliet – piano en Fender Rhodes, Dick de Graaf – tenor- en sopraansaxofoon, Ruben van Rompaey – oriëntaalse percussie, Guus Bakker – contrabase en basgitaar, Pascal Vermeer – slagwerk

Recente CD: Istanbul Connection: The Istanbul Connection, (Kalan www.kalan.com )
featuring Erkan Ogur-gitaar en Baki Duyarlar-piano

Türkü-bars (volksmuziek Istanbul-stijl)

  • 6/11 en 9/11 Podium Mozaiek

Een Türkü Bar is hét begrip in het huidige Istanbulse uitgaansleven: de grote intocht van mensen alle windstreken van Turkije in de grote stad heeft een verrijking van de muziekscene met zich meegebracht. In Istanbul zijn de Türkü Bars zeer populair, zij schoten er als paddestoelen uit de grond.
In een Türkü Bar kan men genieten van de Turkse volksmuziek en liederen uit al die regio's, maar in een modern en stads jasje. Het is een café waar je de avond genoeglijk doorbrengt met een heerlijke vermenging van nostalgie en hedendaags muziekplezier onder het genot van een drankje en de beroemde Turkse meze-hapjes.
Naast bekende volksmuzikanten zijn de spelers veelal nieuw talent van de huidige generatie muziekstudenten die in de volksmuziektraditie worden opgeleid maar er hun eigen nieuwe kleur aangeven.

Deze geliefde vorm van uitgaansleven van Istanbul willen Kulsan en Podium Mozaiek door het hele seizoen 2008/2009 in Amsterdam tot leven brengen.
De eerste 2 Türkü Bars vinden plaats in het Turkey Now Festival 2008: 6 november en 9 november in Podium Mozaïek.

Meyhane

Mezzes en andere heerlijkheden uit de Turkse keuken met live fasilmuziek (3 x)

Workshops/masterclasses

Door musici van de programma's okt/nov Codarts/WMDC/Aslan MuziekCentrum