Artikelindex

8 oktober – 23 november 2008

Opening

Sertab Erener met Metropole Orkest

  • wo 8/10 De Doelen, gz
  • do 9/10 Concertgebouw, gz

Sertab Erener, Tulug Tirpan & Het Metropole Orkest, olv dirigent Arjan Tien
Sertab Erener kreeg haar opleiding aan het staatsconservatorium in Istanbul. Zij begon haar carrière bij verschillende bands en later als achtergrondzangeres bij Sezen Aksu. Haar eerste eigen album 'Sakin Ol', verscheen in 1992, gevolgd door 'La'l' in 1994 en in 1996 kwam 'Sertab Gibi' uit. In 2000 drong zij door op de internationale hitlijsten, met haar acapella-vertolking van het nummer 'Zor Kadin' van de groep 'Voice Male'. In hetzelfde jaar bracht zij de single 'Bu Yaz' uit. Hierop is een duet met Ricky Martin te vinden, getiteld 'Private Emotions' en een duet met de Griekse zanger Mando, 'Ask/Fos'. Zij heeft ook diverse liederen gezongen van de inmiddels overleden, bekende, Anatolische rockzanger Fikret Kizilok.
Wij kennen Sertab Erener natuurlijk vooral van haar 1e prijs op het songfestival van 2003, waar zij met 'Every way that I can' Turkije vertegenwoordigde. 'Every Way that I can' is bovendien verkozen tot één van de beste negen nummers die op de songfestivals van de afgelopen 50 jaar te horen zijn geweest en werd een wereldwijde hit. Ook op het geheel door haar zelf geschreven en gecomponeerde album 'Ask Ölmez' uit 2005 schittert Sertab in elk nummer. In 2007 werd zij gekroond tot beste artiest van Turkije op de MTV Music Awards.

Pianist Sabri Tulug Tirpan zette na zijn muziekopleiding in Turkije zijn studie voort in Oostenrijk. Tulug Tirpan vergaarde internationaal lovende kritiek vanwege zijn jazzinterpretaties van Mozart, verschillende filmsoundtracks and het album "Santos de Casa" gewijd aan Braziliaanse componisten dat hij realiseerde in samenwerking met Fernando Paiva. De concerten van Tulug Tirpan met tal van musici uit de hele wereld zijn bij uitstek voor muziekliefhebbers met een oor voor avontuur over de genres heen.

Het Nederlandse Metropole Orkest is in 1945 begonnen als een groep van 17 musici en is in de loop der tijd uitgegegroeid tot een groot orkest met rond de 50 topmuzikanten. Het Metropole Orkest verzorgt in Nederland de muziek bij verscheidene televisie en radioprogramma's en geeft daarnaast talrijke concerten in binnen- en buitenland.

Het orkest heeft een heel breed repertoire en kan even makkelijk uit de voeten met jazz en klassieke muziek als met cabaret. Onder de artiesten die met dit orkest hebben opgetreden zijn namen Als Charles Aznavour, Arif Sag, Shirley Bassey en Andrea Bocelli. Samen met Sezen Aksu opende het Metropole Orkest onder leiding van dirigent Arjan Tien in 2007 het eerste Turkey Now Festival. Met het openingsconcert van Turkey Now 2008 met Sertab Erener en Fahir Atakoglu zet het Metropole Orkest een mooie traditie.

Wereldmuziek

Nilüfer Akbal, Özlem Taner & Mikail Aslan Band
(Turks-Koerdische ontmoeting)

  • vr. 24/10 Tropentheater, gz
  • za. 25/10 De Doelen (jz)

Nilüfer Akbal zingt volksmuziek in de twee Koerdische talen van Turkije, Kurmanci en Zazaca (haar moedertaal), en ook in het Turks. Nilüfer Akbal is in 1967 geboren in Mus-Varto en groeide op met de Koerdische-Alevitische volksmuziek van haar streek, die zij ook van jongsafaan beoefende.
Zij kwam in 1987 naar Istanbul en zette daar haar muziekstudie van zang, solfege en baglama voort aan het ASM, het Muziekcentrum van baglama-meester en zanger Arif Sag. Zij maakte haar eerste (Turkse) album in 1988 'Arzuhal Eyledim'. Zij verrijkte haar opleiding met danslessen aan het bekende Instituut van Hedendaagse Dans van Timur Selçuk en lessen bij Begüm Erdem van Istanbul Staatsopera en Ballet.
In die tijd kwam haar 2e album uit: ' Ben bir kadinim'.In 1991 verschenen op 2 albums van de bekende en later in de brandaanslag in Sivas omgekomen, eveneens Alevitisch- Koerdische musicus Hasret Gültekin: 'Newroz 1' en 'Newroz 2' (Koerdisch Nieuwjaar) haar eerste in het Koerdisch gezongen liederen, welke warm werden onthaald. Gültekin is voor haar een onvergetelijke stimulans geweest om liederen in haar moedertaal te vertolken. In dat jaar vertrok zij naar Duitsland en nam les bij stempedagoog Paulo Gronau in Keulen. Zij werd tevens toegelaten tot het 'Rheinische Musikschule' waar zij twee jaar studeerde. In die periode brak zij door met haar succesvolle en geliefde album in het Koerdisch, 'Miro'. Met het repertoire van 'Miro' heeft zij vervolgens in vele landen tal van concerten gegeven en roem verworven.
In 1998 betrad Nilüfer Akbal samen met de Franse arrangeur Jean Michel Kanner ook experimentele wegen met het album 'Revingi'.
Haar album 'Ray'e' dat zij samen met Ayhan Evci in 2002 maakte, werd door de landelijke Duitse Radio SFB-Multi-kulti gekozen tot 'Beste album van de week'.In 2005 werd haar nieuwe album 'Sewa' vervolgens door de WDR-radio tot 'Beste album van de week' gekozen, en het lied 'Ez Tazeme' stond drie weken lang op de 2e plaats van de WDR-top 10.

Behalve door haar albums en concerten is Nilüfer Akbal ook bekend door haar optreden in filmmuziek, zoals van de bekende film Yol van Yilmaz Güney.
In Turkije behoort Nilüfer Akbal op dit moment tot de meest geliefde en populaire stemmen, met name ook bij jongeren.

Nilüfer Akbal vertolkt, volgens eigen zeggen, de kleuren en klanken van haar roots uit het onnoemelijk kleurrijke en klankrijke mozaiek van muziek van Turkije.

Mikail Aslan is een van dè vertolkers van Koerdische muziek uit Turkije. Mikail Aslan is als het ware met de baglama opgegroeid. Zijn eerste composities bracht hij ten gehore met groepen als Grup Munzur en Grup Tohum. In het jaar 2000 richtte hij samen met de Duitse Jazzmusici Michael Weil en Dieter Schmalzried het Mikail Aslan Ensemble op. Met hen bracht hij zijn muziek naar de podia van Europa. In 2001 is hij begonnen met het bestuderen van de klassieke gitaar in de stad Mainz en heeft hij als begeleidingsinstrument de saxofoon gekozen. Mikail Aslan verweeft in zijn werk de geschiedenis, mythologie en identiteit van zijn geboortestreek. Op zijn albums toont hij aan dat "Alle muzikale toonaarden van de wereld zij aan zij kunnen gaan".

Özlem Taner behoort tot de jonge generatie volksmuzikanten van Turkije. Haar stem en baglamaspel zijn regelmatig te horen in films en televiesieprogramma's. Haar eerste album met werken van de oude meestertroubadours als Ashık Mahzuni Serif, Ashık Davut Sulari, Muhlis Akarsu, Neset Ertas en Ashık Ikrami, betekende haar doorbraak. Met name haar vertolking van Turkmeense melodieën en liederen uit de regio's Antep en Barak maken veel indruk, evenals haar gevoelige vertolking van de Alevitische muziek. Het album toont haar meersterschap, zowel vocaal als instrumentaal. Met het album 'Türkmen Kızı' dat in Engeland is uitgebracht, heeft zij de kwalificatie van "meestbeluisterd" verworven op de hitlijst van de internationale wereldmuziekpers.