Zondag 13 mei jl. vierde Stichting kulsan haar 25-jubileum met een speciaal concert tijdens het Turkey Now! festival in het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma stond een dubbel-programma in samenwerking met het eveneens jubilerende Hoofdstadkoor. Het koor bracht samen met het Promende orkest het Yunus Emre Oratorium van Adnan saygun, Kulsan wilde het Concerto for Bağlama door Arif Sağ brengen. Zoals u uit de pers heeft kunnen vernemen, of wellicht was u in het concertgebouw, ging het optreden van Arif Sağ niet door. Reden was dat Arif Sağ het land op zondag woedend verliet na voor de tweede maal binnen een aantal dagen langdurig te worden tegengehouden op Schiphol. Kulsan heeft 2 persberichten over deze kwestie verspreid, deze vindt u hieronder.
Persbericht - Concert 13 mei zonder Arif Sag
(verzonden op 15 mei 2012)
Over het dubbel-concert 13 mei
- Optreden Arif Sag met zijn Concerto for Baglama niet doorgegaan wegens toelatingsbeleid
- Uitvoering Oratorium Yunus Emre door het Hoofdstadkoor overweldigend succes
Het optreden van de beroemde Turkse baglama (Turkse luit) speler Arif Sag in Het Concertgebouw Amsterdam is zondag 13 mei niet doorgegaan. Hij was geboekt voor een dubbelconcert met het Hoofdstadkoor en het Promenade Orkest in het kader van het Turkey Now! festival. De artiest werd zondagochtend 13 mei de toegang tot Nederland geweigerd op vluchthaven Schiphol. Ondanks de vermelding van zijn status als ex-parlementariër in zijn ‘groene’ paspoort waarmee vrije toegang gegarandeerd is, en een bewijs van het geboekte optreden werd hem de toegang ontzegd.
Na overleg met de directie van het Turkey Now festival en de Turkse Ambassade werd hij uiteindelijk doorgelaten. Arif Sag heeft daarna uit boosheid besloten niet op te treden en Nederland te verlaten.
Het publiek van Het Concertgebouw werd zondag ingelicht door Stichting Kulsan en organisator van Turkey Now! Festival directeur Adnan Dalkiran. Hij noemde het een zwarte dag voor de 400 jaar vriendschap viering.
Het publiek kon wel genieten van het Hoofdstadkoor met vier topsolisten van de Staats Opera van Turkije. Onder algehele leiding van dirigent Martin van der Brugge, voerden zij begeleid door het Promenade Orkest het Yunus Emre Oratorium uit van de Turkse componist Ahmet Adnan Saygun, en kregen een minutenlange staande ovatie.
PERSVERKLARING Betreft: Arif Sag en het afgelaste concert in het Concertgebouw 13 mei jl.
(verzonden op 21 mei 2012)
Kulsan wacht antwoord minister Rosenthal af en beraadt zich op stappen
Zoals bekend werd de Turkse top-musicus Arif Sag om vooralsnog onduidelijke redenen op de dag van zijn optreden in het Concertgebouw Amsterdam door de douane op Schiphol aangehouden en langdurig en op ongepaste wijze de toegang belet, na afloop waarvan hij besloot niet op te treden en terug te gaan naar Turkije.
Arif Sag was geprogrammeerd door Kulsan om, in het kader van het festival Turkey Now en de viering van 400 jaar betrekkingen Turkije-Nederland, samen met het Nederlandse Promenade Orkest de première uit te voeren van een compositie voor luit en orkest, welke speciaal voor deze gelegenheid door hem was gecomponeerd.
Zijn aanhouding heeft niet alleen tot veel ophef geleid in Turkije, aangezien Arif Sag zoals bekend wordt beschouwd als een van de belangrijke culturele ambassadeurs van Turkije.
Kulsan zelf werd in grote verlegenheid gebracht, omdat zij genoodzaakt werd om op 13 mei voor het toegestroomde publiek van meer dan duizend mensen plotseling te moeten meedelen waarom zijn optreden in het Concertgebouw ad hoc werd afgelast.
Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft toegezegd dat hij na onderzoek door minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) bevind van zaken zal geven, nadat hierover onder meer door Harry van Bommel (SP) op dinsdag 15 mei vragen zijn gesteld in de Tweede Kamer.
Kulsan neemt aan dat minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) op 16 mei j.l. voor zijn beurt sprak toen hij volgens het Nos Journaal (23.35u) verklaarde "dat er door de marechaussee correct en volgens de regels is gehandeld, en dat er geen sprake was van racisme of respectloos gedrag".
Kulsan kan niet accepteren dat haar organisatie door deze onverkwikkelijke affaire reputatieschade oploopt, zowel van de artiesten die door Kulsan worden uitgenodigd als van de eigen organisatie, de aanzienlijke materiële schade die is aangericht daargelaten.
Kulsan heeft inmiddels tientallen telefoontjes gekregen van personen en organisaties die verklaarden onnodig soortgelijke behandelingen op Schiphol te hebben ondervonden of te hebben meegemaakt.
Kulsan zal het officiële antwoord van minister Rosenthal en Opstelten afwachten, en vervolgens onderzoeken welke stappen ondernomen zullen worden, opdat dergelijke situaties in de toekomst niet meer voorkomen.
Directie Kulsan Amsterdam, 21 mei 2012
Adnan Dalkiran, Veronica Divendal