Van 2 maart tot en met 12 mei 2013 is in Fotomuseum Foam in Amsterdam de tentoonstelling Foto Galatasaray – de fotostudio van Maryam Şahinyan te bezoeken. In de expositie is een selectie uit het studio archief van Maryam Şahinyan (Sivas 1911-Istanbul 1996) te zien.
Şahinyan werkte van 1935 tot 1985 onafgebroken als fotograaf vanuit haar bescheiden studio in de wijk Galata in Istanbul. Haar archief geeft op een unieke wijze de demografische en sociaal culturele veranderingen weer in de stad na het uitroepen van de Republiek Turkije in 1923. Het vormt bovendien een chronologisch verslag van de professionele carrière van een studiofotograaf uit Istanbul.
Şahinyan creëerde, gewapend met de houten platencamera die haar vader ooit overnam van een familie die in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog van de Balkan naar Turkije was geëmigreerd, een consistente visuele stijl waarin ze haar technische en esthetische principes altijd trouw bleef. Het archief van Foto Galatasaray, dat volledig uit zwart-wit negatieven en glasnegatieven bestaat, vormt een zeldzaam overblijfsel van de traditionele fotografiestudio’s uit het recente verleden van Istanbul.
Foto Galatasaray heeft nooit de bekendheid gehad van de vooraanstaande fotostudio’s uit de negentiende eeuw. Toch was de studio belangrijk voor de middenklasse en de lagere klassen, aan wie het al die jaren zijn bestaan te danken had.Şahinyan was een diepgelovige Armeense vrouw. Vanwege haar afkomst kende de studio een trouwe klantenkring die in sociologisch opzicht afweek van de clientèle van de andere fotostudio’s in Istanbul. Haar werk, dat een periode van een halve eeuw omspant, laat zonder een oordeel uit te spreken de etnische, sociale, culturele, religieuze en economische veranderingen zien die in het hart van de stad plaatsvonden.
Van gewone pasfoto’s tot aan foto’s die de herinnering vastlegden aan belangrijke gebeurtenissen en waarvoor de geportretteerden veel moeite deden: keer op keer maakt de mise-en-scène van Foto Galatasaray duidelijk dat er in de voorbije decennia een grote behoefte bestond aan het benadrukken van de eigen culturele identiteit. Het archief bestrijkt diverse veelbewogen periodes in Turkije. Van de Turkse invasie van Cyprus in 1974 tot de afname van de Griekse, Joodse en Armeense gemeenschap in Istanbul en de toenemende migratie uit Anatolië. Daarnaast laat het veranderingen in mode, kledingaccessoires en haardracht zien en de veranderingen in de demografie en sociale stratificatie van de stad; mannelijke en vrouwelijke stereotypes. Maar natuurlijk ook de esthetische voorkeuren vanŞahinyan als fotograaf.
Nadat Şahinyan in 1985 met de studio stopte, werd haar archief ondergebracht in een pakhuis van Yetvart Tomasyan, eigenaar van Aras Publishing. Vijfentwintig jaar later zijn de ongeveer tweehonderdduizend negatieven in het archief gesorteerd, schoongemaakt, gedigitaliseerd, opgeslagen, gecatalogiseerd en beveiligd door een team medewerkers onder leiding van kunstenaar-onderzoeker Tayfun Serttaş.
Het onderzoek naar Foto Galatasaray werd verricht in SALT onder leiding van Tayfun Serttaş. De gelijknamige tentoonstelling vond eind 2011 plaats in SALT Galata in Istanbul.