Baraná is een Turks/Nederlandse wereldjazz groep van de Turkse zanger en multi-instrumentalist Behsat Uvez en de Nederlandse saxofoon-speler Steven Kamperman.. Baraná maakt sinds een aantal jaar (inter)nationaal furore met een mix van... ja van álles eigenlijk. Leiders Behsat Üvez en Steven Kamperman hebben een bijzonder veelzijdige smaak: ‘Turkse traditie is het uitgangspunt voor 'echte smeltkroesmuziek' (NRC Next). Een terugkerende eigenschap van de Barana-ensembles is “de ontmoeting”: van ideeen, van culturen, en van sterke muzikale persoonlijkheden... leidend tot een taal die niemand nog hoorde. Het hoorbare en zichtbare speelplezier van Baraná kan steeds rekenen op enthousiaste bijval van zowel publiek als pers, in 2009 nog met een vijfsterrenrecensie in de Volkskrant.
1 Mei 2010 was de premiere van het nieuwe programma· Xenopolis, een ode aan Istanbul als metafoor voor de onbeperkte mogelijkheden en angsten van de moderne tijd en voor het conflict tussen de stedelijke ruimte en het individu. In Xenopolis werkt Barana samen met de extraverte rijzende ster Ceylan Ertem.
Xenopolis
Istanbul, van oudsher aangeduid als ‘De Stad’, is een raadselachtige en veelzijdige metropool die als enige stad ter wereld zowel in Europa als in Azië ligt. Supermoderne winkelcomplexen staan er naast eeuwenoude vervallen ruïnes. Grote muurposters met verleidelijke reclamemodellen vormen het decor voor traditionele kastanjepoffers.
Baraná gebruikt dit gegeven in haar nieuwste programma. Hierin gaat Baraná samen met Ceylan Ertem op zoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen jonge generaties in verschillende continenten en culturen in oost en west.
Line up:
Ceylan Ertem (Istanbul) stem
Behsat Üvez (Ankara/Groningen) stem, elektr saz, percussie
Steven Kamperman (Utrecht) saxofoon, samples
Jeff Sopacua (Utrecht) elektr. gitaar
Ernst Reijseger (Amsterdam) cello
Afra Mussawissade (Teheran/Keulen) percussie, samples
Ceylan Ertem is een jonge, eigenzinnige zangeres die reeds op vroege leeftijd een platencontract bij Sony/BMG binnensleepte met haar groep Anima. Begin april komt haar eerste solo CD uit. Ertem combineert een fenomenale en creatieve stembeheersing met hippe grooves en inspiratie uit Aziatische volksmuziek. Haar stemgebruik is ruig en kwetsbaar tegelijk. Heel karakteristiek en gedurfd zijn ook haar eigen teksten, onder andere over de angsten die haar dagelijks leven tekenen.
Achtergrond Baraná
In 2006 bracht Baraná het programma "İleriye Anılar" (Memories of things to come), in 2007 het programma "Modes & Makams". Traditionele teksten vormen de leidraad voor een reis die zowel langs Turkse traditionele toonladders en jagende ritmes als speelse moderne klanken voert. "Adembenemend hecht samenspel" schreef het NRC en de Volkskrant roemde de "speelse bruggen tussen beide werelden" en de "zeer geïnspireerde samenwerking". Baraná speelt in verschillende samenstellingen, o.a. als trio en als quintet.
Barana Trio
Het Baraná Trio bestaat naast Behsat Üvez en Steven Kamperman uit de Nederlandse accordeon-virtuoos Bart Lelivelt. Het Baraná Trio geeft zijn unieke visie op improvisatie via drie muzikanten die elkaar perfect begrijpen.
In Modes et Maqams komen het Baraná Trio, de fabelachtige franse draailier speler Valentin Clastrier en de italiaanse tamboerijn specialist Carlo Rizzo bijeen voor een serie concerten. In ‘Modes et Masqams’ geïnspireerd door de vele gezichten van Constantinopel / Byzantium / Istanbul, ontmoeten oosterse toonladders westerse ritmes. Turkse tonen en Europese moduleer-technieken leiden tot nieuwe muziek op oude instrumenten.
Baraná Quintet
Magische composities en spectaculaire rhytmes gaan samen met uitdagende improvisaties. In het Baraná Quintet, ontmoeten Üvez en Kamperman de virtuoze accordeonist Bart Lelivelt, de Duitse bass-speler en improvisator Meinrad Kneer en drummer Sebastian Demydzcuk uit Polen.
Sarap (Wijn)
Vanaf oktober 2009 brengt Baraná Quintet het nieuwe programma Sarap (Wijn), een eerbetoon aan de teksten van de fameuze Perzische dichter Omar Khayyám. Terugkerend motief in het werk van Khayyám is het belang van wijn, volgens hem een belangrijke manier om de schepper te eren. De onorthodoxe Khayyám prikkelt zijn publiek en lijkt bijna het onder invloed zijn te promoten. Maar tegelijkertijd worstelt hij integer met menselijke dilemma’s en het wezen van god. Zijn bijna humanistische poëzie is de rode draad van een programma over het mysterie van ons bestaan, liefde en het belang van ‘carpe diem.’ (pluk de dag). In oktober 2010 kwam het album Sarap uit op het label Baykus Music, en presenteerde Barana het album tijdens een concerttour door Nederland.
Barana op facebook
http://www.barana.nl
Barana interview Volkskrant