Selim Sesler Een inmiddels wereldberoemd gezelschap met Turkse Zigeunermuziek en Balkanmuziek uit Keshan, Tracië, het Europese deel van Turkije, onder leiding van de meester-klarinettist Selim Sesler.

Er lijkt geen einde te komen aan de immense populariteit van zigeunermuziek uit de Balkan. De Turkse zigeunermuziek is en blijft voor veel liefhebbers van het genre echter een vrij grote onbekende. Klarinetvirtuozen als Selim Sesler en Hüsnü Senlendirici lijken hier stilaan wel verandering in te brengen. {addthis off} De roots van Selim Sesler liggen in het Griekse deel van Thracië. In 1923 moet zijn familie echter naar Turkije verhuizen, naar aanleiding van de grote bevolkingsuitwisseling tussen Griekenland en Turkije.
Selim Sesler leert eerst zurna (Turkse hobo) spelen, maar schakelt al snel over op de klarinet. Hij wordt geroemd om zijn uitzonderlijk improvisatietalent en zijn kennis van Turkse huwelijks- en dansmelodieën. Hij is dan ook een graag geziene gast op talrijke dorps- en huwelijksfeesten. Ook is hij met zijn Roma-band vaak op de Turkse tv te zien en te horen.
Het is een buitengewone muzikant. Enerzijds is hij een van de schatbewaarders van de oude Roma-cultuur. Anderzijds schuwt hij ook de hedendaagse interpretatie en vertolking van deze rijke traditie niet.

Selim Sesler kreeg onlangs ook bij ons wat meer bekendheid dankzij zijn muzikale bijdragen aan de film “Gegen die Wand” en de muziekdocumentaire “Crossing the Bridge”. De hoogste tijd dus om hem ook eens live aan het werk te kunnenzien. Selim Sesler wordt bijgestaan door een vijfkoppige band.
www.myspace.com/selimsesler

  • Roma Band
  • Selim Sesler - klarinet
  • Özcan Özkurt - viool
  • Bülent Sesler – kanun/citer
  • Sinan Bilmez – darbuka/percussie
  • Hüseyin Güntek – cümbüs/Turkse mandoline
  • Turan Gümüs – ud/luit