Een Türkü Bar is hét begrip in het huidige Istanbulse uitgaansleven: de grote intocht van mensen alle windstreken van Turkije in de grote stad heeft een verrijking van de turkse muziek-scene met zich meegebracht. In Istanbul zijn de Türkü Bars zeer populair, zij schoten er als paddestoelen uit de grond.
Türkü Bar wordt nu ook in Nederland georganiseerd. Eind november 2009 in Amsterdam en Rotterdam met Erkan Ogur en Ismail Demircioglu.
In een Türkü Bar kan men genieten van de Turkse volksmuziek en liederen uit al die regio's, maar in een modern en stads jasje. Het is een café waar je de avond genoeglijk doorbrengt met een heerlijke vermenging van nostalgie en hedendaags muziekplezier onder het genot van een drankje en de beroemde Turkse meze-hapjes.
Naast bekende volksmuzikanten zijn de spelers veelal nieuw talent van de huidige generatie muziekstudenten die in de volksmuziektraditie worden opgeleid maar er hun eigen nieuwe kleur aangeven.
Türkü Bar met Erkan Ogur en Ismail Demircioglu
Weemoed en verlangen, liefde en leven, in muziek dooreengeweven en bezongen in balladen en mystieke liederen. Twee virtuoze bespelers van de baglama geven in deze bijzondere Türkü Bar een concert met eeuwenoude troubadoursmuziek en -zang uit TurkijeData:
28/11/2009 - Podium Mozaiek Amsterdam29/11/2009 - WMDC Rotterdam
Aflasting optreden Musa Eroğlu
Wegens langdurige ziekte van Musa Eroğlu ging de al uitgestelde Türkü Bar van zaterdag 14 juni in het Amsterdamse Podium Mozaiek niet door. Ook het optreden in WMDC in Rotterdam werd afgelast.Okan Murat Öztürk & Hilde De Clerq en Neva
Traditionele liefdesliederen uit AnatoliëTijdens de editie van vrijdag 13 februari 2009 in Podium Mozaiek vertolkten het duo Okan Murat Öztürk en Hilde De Clercq liefdesliederen uit alle hoeken van Turkije, aangevuld met instrumentale nummers en dansen. Okan Murat Öztürk vertolkt de liederen met een warme stem en begeleidt zichzelf daarbij op de baglama of Turkse langhalsluit. De Clercq begeleidt hem op verschillende percussie-instrumenten, o.a. bendir (raamtrommel), darboeka (vaastrommel), lepels en davul (grote trom). Na de pauze zal een trio van de groep Newa een swingend concert geven waarbij het publiek lekker los kan gaan op de ritmes van Turkse dansmuziek.
Verder werd er deze avond het boek ‘De Turkse Langhalsluit of Baglama’ van Hans de Zeeuw gepresenteerd, waar ook een CD van Okan Murat Öztürk bijgesloten zit. Hans de Zeeuw was tevens de spreker tijdens het Diner Culturel. Lees hier meer over het boek van Hans de Zeeuw.
Pınar Sağ en Tolga Sağ Turkey Now
Onze eerste gasten in de Türkü Bar waren de populaire vertegenwoordigers van de Turkse volksmuziek zangeres Pınar Sağ en maestro van de Baglama Tolga Sağ. De Türkü Bar vond plaats in het kader van het Turkey Now! festival 2008.Pınar en Tolga Sağ werden begeleid door de muzikanten uit de volksopera Dilek van Theater Rast: Cebrail Kalın (herdersfluit, rietfluit, volkshobo), Mehmet Yalgın (luit, banjo), Uğur Göregen Hogir (percussie), Murat Daşlık (viool) en Abdullah Şakar (basgitaar) en de ‘Turkse Idol’ Gülseven Medar.
Pınar Sağ de inmiddels populaire zangeres van de beroemde muzikantenfamilie Sağ, is geboren in Istanbul in 1979, en speelt baglama vanaf haar 13de jaar. In de negentiger jaren studeerde zij aan het Conservatorium van de ITU universiteit van Istanbul. In 2002 is zij getrouwd met de jonge baglama maestro Tolga Sag, en heeft diverse albums op haar naam staan. Zij is een veelgevraagd artiest voor diverse programma’s bij de Turkse radio en televisie, had daar ook een eigen muziekprogramma en toert over de wereld.
Tolga Sağ, is in 1973 in Istanbul geboren. Toen hij 7 jaar was speelde hij al “saz”. Na zijn lyceum opleiding ging hij schekunde studeren aan de technische Universiteit Yildiz. Na 2 jaar stopte hij met deze studie. Via talentenexamen werd hij toegelaten voor muziek studie aan de universiteit van Marmara. Zijn eerste kennismaking met professionele muziekwereld was in 1995 toen hij een lied vertolkte op het album “Umut/Hoop” van zijn vader, de baglama-virtuoos Arif Sag. Later heeft hij samen met Erdal Erzincanl en Ismail Ozden het album “Türküler Sevdamiz” uitgebracht, in 1999 maakte hij zijn soloalbum “Yol” (weg). In 2000 heeft Tolga Sag de A.S.M, Arif Sag Muziekacademie geopend voor getalenteerde studenten.
Deze Türkü Bar vond plaats in Podium Mozaiek in Amsterdam.