Tevazu


foto-1-400Tevazu is een in Nederland wonende groep van Turkse Soefi-zangers, musici en derwisjdansers.
De groep brengt liederen, muziek en dans ten tonele uit de islamitische humanistische soefi-traditie van de derwisjen van Konya.
Al geruime tijd bestond er binnen de Turkse gemeenschap van Nederland de vraag naar een kwalitatieve groep van muzikanten die de sufimuziek en zang ten gehore konden brengen. De oprichters van Tevazu hebben hierop ingespeeld door hun ervaring in de klassieke Turkse muziek te combineren met de rijke suficultuur. Inmiddels bestaat Tevazu ruim 7 jaar en middels concerten en optredens in Nederland maar ook in het buitenland heeft Tevazu grote belangstelling weten te krijgen van niet alleen de Islamitische maar ook de niet-Islamitische kringen.

De liederen die Tevazu brengt zijn de zogenaamde "illahi", hymnen en melodieën op mystieke gedichten van Yunus Emre en Mevlana Jelaluddin Rumi die men in Turkije veelal van generatie op generatie heeft doorgegeven en die dus bijna iedereen kent. De begeleiding is op de traditionele soefi-instrumenten, de ney (rietfluit) en trommels. Ook dansen de derwisjen hun intrigerende wervelende rituele dans.

 

Tevazu treedt op in Nederland en België, in wisselende groepsgrootte.
Volg Kulsan op Twitter en/of Facebook
 

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook